Jadą goście, jadą...
Jak staropolski obyczaj nakazuje, gości witamy pięknie. Pachnące, domowe ciasto do kawy być musi. A jakże by inaczej.
Goście zaproszeni, pędzę więc do kuchni i piekę mój dyżurny placek. Zawsze się udaje. Przepis publikowałam już na moim blogu, tyle, że poprzednio używałam dżemu. Jak zawsze zresztą. Tym razem do ciasta dodałam śliwki. I to okazało się kulinarnym strzałem w dziesiątkę! Wypiek udał się wyjątkowo. Był nawet o wiele lepszy niż ten, jaki zawsze robiłam. Placek nie był bardzo słodki, a dodanie lekko kwaskowatych śliwek spowodowało, że ciasto nabrało orzeźwiającego smaku, było niezwykle lekkie i wilgotne.
Składniki:
⇒ 2 1/2 szklanki mąki krupczatki
⇒ 4 łyżki cukru (do ciasta)
⇒ cukier waniliowy (można pominąć)
⇒ cukier waniliowy (można pominąć)
⇒ 4 żółtka
⇒ 200 g masła
⇒ 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
⇒ 1 szklanka cukru (do białek)
⇒ 1 kg śliwek (lub innych owoców)
⇒ 2 łyżki kakao
Sposób wykonania:
Mąkę posiekać z masłem, dodać 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka. Ciasto dobrze wyrobić na stolnicy i podzielić na 3 części. 1., największą, rozciągnąć w formie (ja używam ceramicznej). Na ciasto wyłożyć połówki śliwek, skórką do góry. Drugą część schłodzonego w lodówce ciasta zetrzeć na tarce o największych oczkach, posypując śliwki.
Ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier i dalej ubijać, tak długo, aż powstanie gładka masa. Wyłożyć ją na starte ciasto.
Trzecią część ciasta połączonego z kakao i schłodzonego w lodówce zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na pianę.
Piec w temperaturze ok. 180° C.
Ciasto smakowało gościom, a to najważniejsze. Zachęcam do jego upieczenia. Przepis jest prosty, a efekt znakomity.
Ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier i dalej ubijać, tak długo, aż powstanie gładka masa. Wyłożyć ją na starte ciasto.
Trzecią część ciasta połączonego z kakao i schłodzonego w lodówce zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na pianę.
Piec w temperaturze ok. 180° C.
Po domu rozchodził się wspaniały aromat.
Ciasto smakowało gościom, a to najważniejsze. Zachęcam do jego upieczenia. Przepis jest prosty, a efekt znakomity.
Ja w taki sposób piekę ciasto z jabłkami:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za podpowiedź. Wypróbuję.
UsuńSuper przepis, ciasto wygląda tak pięknie, jestem pewna, że pyszne. :))
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda apetycznie :) Przepis nie taki trudny więc coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńJak długo powinno się pięć takie ciasto?
OdpowiedzUsuńAleż wygląda smakowicie !
OdpowiedzUsuńPerfect piece of work you have done, this website is
OdpowiedzUsuńreally cool with great information.
Narobiłaś apetytu, aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis.
Pozdrawiam ciepło.
I truly wanted to write a simple comment in order
OdpowiedzUsuńto appreciate you for all the amazing tips and
tricks you are placing on this website. My extended internet investigation has
now been rewarded with excellent suggestions to write about with my pals.
I would assert that most of us website visitors are very fortunate to live in a good website with very
many brilliant people with beneficial tactics.
I feel truly fortunate to have seen the weblog and
look forward to tons of more amazing minutes reading here.
Thanks a lot once again for a lot of things.
I am impressed with this site, really I am a big fan.
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie ten blog
OdpowiedzUsuń