24 mar 2017

# przepisy

Kulki kokosowe z kaszą jaglaną

Lubię kaszę jaglaną. Często jadam ją na śniadanie, taką zwykłą, ugotowaną na wodzie z dodatkiem oleju kokosowego i szczypty soli. Kaszę jaglaną dodaję też do zupy pieczarkowej. Kaszę przemycałam w ten sposób do jadłospisu. Nikt z domowników nie zorientował się. Wszyscy sądzili, że jedzą makaron, a ja, uśmiechając się dyskretnie, nie wyprowadzałam ich z błędu 😊
Niedawno Katarzyna poczęstowała mnie pysznymi kulkami z kaszy jaglanej. Poprosiłam ją o przepis i zdjęcia owych smakowitości.

Oto jak robi się jaglane smakołyki:
❥ 3/4 szklanki kaszy jaglanej (135 g) ❥ 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego ❥ 6 łyżek erytrolu (lub ksylitolu/cukru) ❥ 2 szklanki wiórków kokosowych + ilość potrzebna do obtoczenia ❥ migdały bez skórki (blanszowane) - tyle, ile kulek -> z tego przepisu wychodzi ok. 40 sztuk ❥ 2 łyżki amaretto lub ekstraktu z wanilii do smaku (*opcjonalnie)


Kaszę gotować w mleku kokosowym ok. 20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zostawić do ostudzenia. Przełożyć kaszę do dużej miski, dodać wiórki kokosowe, erytrol i pozostałe składniki. Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Formować kulki i obtaczać w kokosie, wkładając do każdej migdał. Chłodzić kilka godzin w lodówce, a potem wszystkie zjeść 😊








"Kasza jaglana - wartości odżywcze i składniki mineralne

Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

Kasza jaglana - właściwości lecznicze

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar." *
* Źródło - tutaj

A jak blanszować migdały? To proste i o wiele tańsze, niż kupno gotowych.



Bardzo dobrze, że kasza jaglana wraca do łask ze względu na cenne wartości. Od kiedy włączyłam ją do swego jadłospisu bardzo rzadko się przeziębiam, a jeśli już, to objawy choroby są lekkie.

6 komentarzy:

  1. Moi domownicy nie lubią tej kaszy ale ja tak :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie wyglądają. Ciekawe jak smakują. Lubię kaszę jaglaną.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio właśnie takie jadłam i były przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    http://przystanek-klodzko.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubimy kaszę jaglaną. I... właśnie wczoraj jadłam - zapiekaną w naczyniu żaroodpornym z jabłkami a drugie naczynie było ze śliwkami suszonymi. Tuż przed podaniem "polewamy" ją ubitą śmietanką z cukrem waniliowym. Muszę spróbować tych kuleczek - dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis:) Wrzucam link na swój FP:)

    OdpowiedzUsuń

Moja lista blogów

Obserwatorzy