16 maj 2019

# przepisy

Ciasto z makiem i kokosem

Czasem przychodzi ochota na coś słodkiego. I mnie też nagle tak naszło, że musiałam upiec jakieś szybkie ciasto. Przewertowałam przepisy i znalazłam. Prawie wszystkie produkty miałam w domu. Brakowało tylko gęstej śmietany. Zastąpiłam ją serkiem wiejskim (ha, ha) 😉

I tak przygotowana przystąpiłam do pieczenia ciasta z makiem i kokosem.


Składniki

Ciasto
⇒ 200 g cukru pudru (ja dałam połowę)
⇒ 250 g margaryny (ja użyłam 200 g masła)
⇒ 5 jajek
⇒ 160 g mąki
⇒ 170 g maku (miałam tylko 100 g)
⇒ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
⇒ 3 łyżeczki gęstej śmietany (z jej braku użyłam serka wiejskiego)

Masa kokosowa
⇒ 4 białka
⇒ 250 g cukru (ja dałam tylko 100)
⇒ 250 g kokosu (miałam tylko 100 g)

Sposób wykonania

Tłuszcz utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Dodawać stopniowo mąkę, proszek, mak i śmietanę. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z utartą masą. 

Przygotować masę kokosową - ubić pianę z białek, dodać kokos oraz cukier i delikatnie wymieszać.

Ciasto podzielić na 2 części. Na formę wylać ½ ciasta. Wyłożyć kokos i zalać pozostałym ciastem. Piec ok. 30 min w temperaturze 180° C.


Podczas pieczenia ciasta po domu rozniósł się nieziemsko przyjemny zapach. Ciasto jest smaczne, wilgotne i, co dla mnie ważne, bardzo łatwe i szybkie do zrobienia.

Część ciasta powędrowała do sąsiadki. Chwilowo innych domowników, oprócz mnie, brak, a figura nie znosi zbyt dużej ilości słodyczy 😉




3 komentarze:

  1. wspaniale wyglada i pewnie też tak smakuje. Muszę spróbować. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń