Czasem nachodzi człowieka ochota na zjedzenie czegoś. I tak mnie właśnie naszło na to coś😉
Jednocześnie chciałam, by to coś było zdrowe😉
Miałam dużą ochotę na gofry, ale pomyślałam, że to jednak nie będzie dobry pomysł. Czasem eksperymentuję w kuchni. Przypomniałam sobie, że smażyłam kiedyś naleśniki ze szpinakiem. I tak narodził się pomysł na gofry z tym dodatkiem.
Źródło zdjęcia - tutaj |
⇒ 140 g mąki pszennej
⇒ 150 g mleka
⇒ 60 g oleju roślinnego (np. słonecznikowego)
⇒ 1 jajko
⇒ 2 garści świeżego szpinaku
⇒ ½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
⇒ szczypta soli
Z tej ilości składników upieczemy 4 - 5 sztuk gofrów.
Sposób wykonania:
Szpinak zblendować na gładką masę.
Źródło zdjęcia - tutaj |
Ważne - po upieczeniu gofry należy odkładać na ażurową podstawkę do przestygnięcia. W przeciwnym przypadku nie będą chrupiące.
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
Właściwości odżywcze szpinaku
Szpinak jest bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych.
"Szpinak jest warzywem ubogoenergetycznym, świetnym źródłem folianów, witaminy K, A, E i C. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy w postaci beta karotenu, luteiny i zeaksantyny wpływa korzystnie na wzrok. Dodatkowo, błonnik pokarmowy znajdujący się w szpinaku wspomaga prawidłową pracę jelit.
Zawartość poszczególnych składników odżywczych w 100 gramach liści szpinaku:
- wartość energetyczna - 22 kcal
- żelazo - 2,8 mg
- witamina A - 707 µg
- witamina E - 1,88 mg
- witamina K - 560 µg
- witamina C - 67,8 mg
- foliany - 193 µg
- błonnik pokarmowy - 2,1 g
- beta-karoten - 4243 µg
- luteina i zeaksantyna - 12198 µg
Kto powinien uważać na szpinak?
- Osoby przyjmujące leki przeciwkrzepliwe (m.in. acenokumarol, warfaryna) - szpinak zawiera dużo witaminy K, na którą szczególnie należy uważać ze względu na interakcje, które zachodzą pomiędzy tą witaminą, a wyżej wymienionymi lekami.
- Osoby zmagające się z kamicą nerkową - liście szpinaku zawierają dużo szczawianów, które trzeba wykluczyć przy tym schorzeniu. Niepożądane działanie szczawianów można zminimalizować dodając mleko lub śmietanę do potraw ze szpinakiem." *
Jestem przekonana, że takie gofry ze szpinakiem są naprawdę świetne.
OdpowiedzUsuńlubie szpinak ale gofrów nie jadłam
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze takich. Z chęcią spróbuję
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, ale szpinak lubię, więc na pewno byłabym zadowolona:)
OdpowiedzUsuńJa lubię szpinak. Niestety moi domownicy nie chcą się przekonać do niego
OdpowiedzUsuńFajnie, że znalazłaś zdrowy zamiennik dla tradycyjnych gofrów. Jestem ciekawa jak smakują.
OdpowiedzUsuńŁadny zielony kolor. Z pewnością są pyszne
OdpowiedzUsuńLubię naleśniki ze szpinakiem. Gofry też polubię
OdpowiedzUsuńNie robiłam nigdy. Lubię takie nowości
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na gofry. Czasami warto poeksperymentować i zrobić coś inaczej. :)
OdpowiedzUsuńJa z chęcią bym jadła. Moja rodzinka niestety nie
OdpowiedzUsuńale ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo. Ja bardzo lubię potrawy ze szpinaku
OdpowiedzUsuńMoże bym polubiła szpinak. Gofry wyglądają super
OdpowiedzUsuń