10 lut 2023

# przepisy

Gofry ze szpinakiem

Czasem nachodzi człowieka ochota na zjedzenie czegoś. I tak mnie właśnie naszło na to coś😉

Jednocześnie chciałam, by to coś było zdrowe😉

Miałam dużą ochotę na gofry, ale pomyślałam, że to jednak nie będzie dobry pomysł. Czasem eksperymentuję w kuchni. Przypomniałam sobie, że smażyłam kiedyś naleśniki ze szpinakiem. I tak narodził się pomysł na gofry z tym dodatkiem. 

Źródło zdjęcia - tutaj


Składniki:

⇒ 140 g mąki pszennej

⇒ 150 g mleka 

⇒ 60 g oleju roślinnego (np. słonecznikowego)

⇒ 1 jajko

⇒ 2 garści świeżego szpinaku

½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

⇒ szczypta soli

Z tej ilości składników upieczemy 4 - 5 sztuk gofrów.

Sposób wykonania:

Szpinak zblendować na gładką masę. 

Źródło zdjęcia - tutaj

Tak przygotowany szpinak połączyć z pozostałymi składnikami. Powstała masa powinna mieć konsystencję rzadszą niż kwaśna śmietana. Jeśli będzie zbyt gęsta dolać mleko. 

Ważne - po upieczeniu gofry należy odkładać na ażurową podstawkę do przestygnięcia. W przeciwnym przypadku nie będą chrupiące.



💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚

Właściwości odżywcze szpinaku

Szpinak jest  bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych.

"Szpinak jest warzywem ubogoenergetycznym, świetnym źródłem folianów, witaminy K, A, E i C. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy w postaci beta karotenu, luteiny i zeaksantyny wpływa korzystnie na wzrok. Dodatkowo, błonnik pokarmowy znajdujący się w szpinaku wspomaga prawidłową pracę jelit. 

Zawartość poszczególnych składników odżywczych w 100 gramach liści szpinaku:

  • wartość energetyczna - 22 kcal
  • żelazo - 2,8 mg
  • witamina A  - 707 µg
  • witamina E - 1,88 mg
  • witamina K - 560 µg
  • witamina C - 67,8 mg
  • foliany - 193 µg
  • błonnik pokarmowy - 2,1 g
  • beta-karoten - 4243 µg
  • luteina i zeaksantyna - 12198 µg

Kto powinien uważać na szpinak?

  • Osoby przyjmujące leki przeciwkrzepliwe (m.in. acenokumarol, warfaryna) - szpinak zawiera dużo witaminy K, na którą szczególnie należy uważać ze względu na interakcje, które zachodzą pomiędzy tą witaminą, a wyżej wymienionymi lekami. 
  • Osoby zmagające się z kamicą nerkową - liście szpinaku zawierają dużo szczawianów, które trzeba wykluczyć przy tym schorzeniu. Niepożądane działanie szczawianów można zminimalizować dodając mleko lub śmietanę do potraw ze szpinakiem." *
* Źródło informacji - tutaj

Źródło informacji - tutaj



14 komentarzy:

  1. Jestem przekonana, że takie gofry ze szpinakiem są naprawdę świetne.

    OdpowiedzUsuń
  2. lubie szpinak ale gofrów nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam jeszcze takich. Z chęcią spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam, ale szpinak lubię, więc na pewno byłabym zadowolona:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja lubię szpinak. Niestety moi domownicy nie chcą się przekonać do niego

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie, że znalazłaś zdrowy zamiennik dla tradycyjnych gofrów. Jestem ciekawa jak smakują.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ładny zielony kolor. Z pewnością są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię naleśniki ze szpinakiem. Gofry też polubię

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie robiłam nigdy. Lubię takie nowości

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł na gofry. Czasami warto poeksperymentować i zrobić coś inaczej. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja z chęcią bym jadła. Moja rodzinka niestety nie

    OdpowiedzUsuń
  12. ale ciekawe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Smacznie i zdrowo. Ja bardzo lubię potrawy ze szpinaku

    OdpowiedzUsuń
  14. Może bym polubiła szpinak. Gofry wyglądają super

    OdpowiedzUsuń