9 wrz 2024

Analiza porównawcza – grzyby jadalne oraz trujące lub niejadalne

Wrzesień to okres, kiedy grzybobranie nabiera rozpędu. Smak i zapach grzybów kusi niejednego. Zupa z borowików, jajecznica z grzybami, marynowane maślaki czy smażone na maśle rydze stanowią nie lada przysmak. Wybierając się do lasu na grzyby należy posiąść wiedzę, by nie wrzucić do koszyka zabójczego egzemplarza. Niektóre grzyby trujące są bardzo podobne do siebie i łatwo się pomylić. Warto ze sobą zabierać atlas grzybów lub sięgać po niego w aplikacji mobilnej. 

Źródło grafiki - tutaj


Oto porównanie grzybów jadalnych z trującymi/niejadalnymi. Zdjęcia z lewej strony prezentują grzyby jadalne, a z prawej trujące/niejadalne.

1.      Jadalny – czubajka kania

Trujący/niejadalny  – muchomor plamisty

 

 

2.      Jadalny – pieprznik jadalny

Trujący/niejadalny – lisówka pomarańczowa

 
  

3.      Jadalny – borowik szlachetny

Trujący/niejadalny – goryczak żółciowy

 
  

4.      Jadalny – pieczarka polna, dwuzarodnikowa, zaroślowa

Trujący/niejadalny – pieczarka żółtawa  

 

5.      Jadalny – mleczaj rydz

Trujący/niejadalny – mleczaj wełnianka

 

6.      Jadalny – opieńka miodowa

Trujący/niejadalny – maślanka wiązkowa

 

  

7.      Jadalny – gąska zielonka

Trujący/niejadalny – gąska siarkowa

 

8.      Jadalny – smardz jadalny (chroniony w stanie naturalnym)

             Trujący/niejadalny – piestrzenica kasztanowata

 

  

9.      Jadalny – czubajka kania

             Trujący/niejadalny – czubajeczka ostrołuskowa

 

  

 

10.  Jadalny – gołąbek zielonawy

Trujący/niejadalny – muchomor sromotnikowy

 

  

 

Zbierając grzyby, należy je ostrożnie wykręcać, a nie wyrywać, bo można zniszczyć grzybnię, z której wyrosną nowe okazy. Powstały otwór trzeba ostrożnie przykryć ściółką, by ochronić grzybnię przed wysychaniem. Nie wolno zbierać i niszczyć grzybów trujących i uszkodzonych, gdyż są ozdobą lasu i stanowią pożywienie dla zwierząt

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz