25 lip 2017

# przepisy

Placki z cukinii i ziemniaków

Podczas duchoty i upału dopadła mnie gorączka. Przez 2 dni nie miałam ochoty na jedzenie. Coś tam dziobnęłam na śniadanie i tyle. Na drugi dzień jeszcze jakieś 4 rzodkiewki, mały ogórek i 2 brzoskwinie. W końcu wieczorem na kolację zachciało mi się czegoś na ciepło. Ponieważ mamy cudne lato, możemy sporządzić jakąś fajną potrawę z tego, co jest pod ręką. Miałam małą cukinię. Starłam ją na tarce o grubych oczkach (ważne, żeby masa nie puściła zbyt dużo soku), do tego 2 średnie ziemniaki na oczkach najmniejszych. Dołożyłam szczypior z cebuli, 1 jajko. Posoliłam, popieprzyłam do smaku i usmażyłam na oliwie. Z tej ilości wyszło 6 placuszków. Były pyszne, soczyste, bardzo delikatne w smaku.








"Cukinia to idealne warzywo dla odchudzających się. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera też sporo witamin i minerałów. Cukinia jest również pożądana w diecie antyrakowej oraz odkwaszającej. I co ważne, nie odkładają się w niej metale ciężkie.

Wartości odżywcze i kaloryczność cukinii

Powodem, dla którego warto zajadać się cukinią jest nie tylko smak, ale też wartości odżywcze i korzystny wpływ na zdrowie. Mówi się, że cukinia ma więcej witamin i minerałów niż inne warzywa dyniowate. Z pewnością jest ona dobrym źródłem witaminy A (niezbędnej do prawidłowego widzenia i dobrej odporności) - w 100 g cukinii znajduje się ok. 210 µg tego związku (dzienne zapotrzebowanie na witaminę A u osoby dorosłej wynosi 700 - 900 µg). Cukinia zawiera również witaminy z grupy B, (potrzebne m.in. do prawidłowej pracy układu nerwowego, w tym mózgu i sprawnego trawienia) oraz witaminę C, która wspomaga przyswajanie żelaza, wzmacnia układ odpornościowy, jest potrzebna dla rozwoju i regeneracji tkanek oraz dobrej kondycji zębów i dziąseł. Wspomniane witaminy A, C i z grupy B wrażliwe są na działanie wysokiej temperatury, dlatego bardzo młode cukinie warto jadać na surowo, razem ze skórką.
Oprócz wymienionych witamin cukinia zawiera również składniki mineralne, wśród których znajdują się m.in. fosfor, wapń, żelazo, sód, potas i jod. Cukinia to także źródło węglowodanów (ok. 2,5 g w 100 g), białka (1 g w 100 g), błonnika (ma go niewiele, bo ok. 0,4 g w 100 g) i tłuszczu (na szczęście jest go znikoma ilość - w 100 g znajdziemy ok. 0,1 g tłuszczu).

Cukinia wspomaga odchudzanie, odkwasza organizm

Niewielka ilość tłuszczu i niska kaloryczność sprawiają, że cukinia to świetny produkt dla wszystkich, którzy się odchudzają (100 g surowej cukinii to zaledwie 15 kcal, ale taka sama ilość smażonej to już ponad 40 kcal). Cukinia jest też lekkostrawna, a potas w niej zawarty zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie.
Warto pamiętać, że cukinia działa alkalizująco, zapobiegając zakwaszeniu organizmu. Odkwaszające działanie cukinii ma korzystny wpływ na procesy trawienne i usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii.

Lecznicze właściwości cukinii

Cukinia nie tylko sprzyja odchudzaniu - jej wpływ na organizm jest o wiele większy. Obok m.in. czosnku, czarnej porzeczki czy pomidorów cukinia zalecana jest w diecie przeciwnowotworowej. Naukowcy są zdania, że produkty te zmniejszają ryzyko raka narządów przewodu pokarmowego (w tym żołądka, trzustki, jelita grubego i jamy ustnej).
Cukinię warto docenić również ze względu na obecność luteiny i zeaksantyny - barwników roślinnych które chronią siatkówkę oka, zmniejszając ryzyko wystąpienia AMD (zwyrodnienia plamki żółtej), choroby, która może doprowadzić nawet do ślepoty.
Warzywo to powinni pokochać też wszyscy, którzy cierpią na wrzody żołądka, zgagę lub nadkwaśność (cukinia jest lekkostrawna i działa alkalizująco) oraz osoby chore na cukrzycę lub nią zagrożone (cukinia ma niski indeks glikemiczny, a więc po jej spożyciu poziom cukru we krwi nie wzrośnie gwałtownie).
Przydatne okazują się też świeże pestki cukinii, które podobnie, jak pestki dyni zawierają kukurbitacynę - związek o działaniu przeciwrobacznym (prawdopodobnie również przeciwnowotworowym)."
Polecam. Mało pracy, a dużo smaku.


W ubiegłym sezonie podawałam przepis na cukinię z kaszą jaglaną, danie smaczne i pożywne. Też warte polecenia. 

8 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie :))
    Od lat przygotowuję cukiniowy bigos, o którym pisałam (http://splocik.blox.pl/2016/11/Bigosuje-cukiniowo-i-dyniowo.html).
    Przygotowuję też placki cukiniowo-ziemniaczane na kilka sposobów.
    Od kilku lat robię dżemy cukiniowo-cytrynowe lub cukiniowo-pomarańczowe.
    W tym roku przymierzam się do cukiniowej zupy.
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham wszelkie potrawy z cukinii! :)

    http://przystanek-klodzko.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobne, tylko z samej cukini, z małą ilością mąki no i z jajkiem

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota - uwielbiam takie "rzeczy" :)
    Wczoraj sobie smażyłam drożdżowe racuszki z jabłkami i cynamonem. Ale w zeszłym tygodniu robiłam placki podobne do Twoich, tylko zamiast cukinii użyłam innych warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula). Przyznam, że zapomniałam o cukinii, muszę nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam placki z cukini 😄
    i Jak się okazało mało o niej wiedziałam...nie spodziewałam się, ze takie w sumie niepozorne warzywo może mieć tyle cudownych właściwości 😄

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukinie lubie w każdej postaci, musze spróbowąc tych placuszkó z dodatkiem ziemniaków...dziekuję:)

    OdpowiedzUsuń