Na każde święta szykuję sernik, który jest pyszny i bardzo prosty do zrobienia. Nie trzeba piec spodu, co oszczędza dużo czasu. Można go z powodzeniem przechowywać kilka dni. Nie zeschnie się, a nawet z każdym dniem robi się smaczniejszy.
⇒ 1 kg twarogu
⇒ 6 - 8 jaj
⇒ 2 szklanki cukru
⇒ 13 dag masła
⇒ ok. 2 łyżki mąki pszennej
⇒ ok. 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny
⇒ 2 łyżeczki cukru waniliowego lub esencja zapachowa
⇒ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
⇒ rodzynki i skórka pomarańczowa
⇒ tłuszcz
⇒ bułka tarta do formy
Sposób wykonania
Zemleć ser. Dodając po jednym jajku i łyżce cukru, starannie ucierać. W tej czynności pomoże mikser. Masę wymieszać z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną lub kaszą, cukrem oraz cukrem waniliowym. Masło roztopić, ostudzić i wlać do sernika. Całość starannie wymieszać. Dodać bakalie. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę sernikową i posypać startym cynamonem, tworząc kratkę. Piec około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180° C.
Dom wypełnił się kolejnym świątecznym zapachem.
🐏🐣🐤🐓🐥
Radosnych Świąt!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję 😄🤗🌸
UsuńDziś właśnie też piekę podobny prosty sernik :)
OdpowiedzUsuńSernik na pewno jest pyszny, ale na mnie szczególne wrażenie zrobiła serweta z pierwszego zdjęcia. Piękna!
OdpowiedzUsuńTeż lubię takie serwety 🤗🌷💚
Usuń