Kawiarka inaczej określana makinetką, kafetierą lub czajnikiem moka, to jeden z najpowszechniejszych zaparzaczy do kawy na świecie. Umożliwia przygotowanie naparu niezwykle zbliżonego smakiem i konsystencją do włoskiego espresso. Jeśli zależy Ci, żeby Twoja kawa nieustannie imponowała swoim smakiem, to bezwzględnie musisz bliżej poznać kawiarkę.
Historia kawiarki
Zalążki kawiarki sięgają roku 1919, kiedy to prezes firmy zajmującej się obróbką metali Włoch Alfonso Bialetti postanowił zacząć działalność nad prototypem zaparzacza do kawy. Pragnął opracować coś małego, co umożliwi przyrządzić espresso w każdym domu, bez potrzeby tracenia majątku w kosztownych kawiarniach.
Do zaprojektowania kawiarki Alfonso natchnęła domowa pralka, która działała na zasadzie wypychania wody podczas procesu prania. Dlatego właśnie Bialetti postanowił, że jego zaparzacz będzie parzyć kawę pod ciśnieniem, które przeprowadza wodę przez zmielone ziarna.
Pierwsza kawiarka powstała dosyć późno, bo dopiero w 1933 roku, a produkt był zbywany wyłącznie na lokalnych targach, co znacząco utrudniało popularyzacje na większą skalę. Duży przestój w produkcji nastąpił podczas II Wojny Światowej, a firma odżyła dopiero w 1946 roku. Renato Bialetti (syn Alfonso), który przejął stery w przedsiębiorstwie, opatentował kawiarkę oraz postawił na powiększenie działań marketingowych. Skuteczna promocja sprawiła, że kawiarka zdobyła międzynarodową sławę.
Budowa kawiarki
Od stworzenia pierwszej kawiarki w jej designie do dziś zmieniło się niewiele. Kawiarka to najczęściej ośmiokątny, stożkowy dzbanek zrobiony z aluminium lub stali. Składa się z trzech głównych części. Dolnego zbiornika na wodę, sitka na zmieloną kawę i górnego zbiorniczka na gotowy napar.
Bardzo ważnym elementem kawiarki jest zaworek znajdujący się w dolnym zbiorniku. Nie pełni on funkcji estetycznej, a jest prawdziwym zabezpieczeniem. Jeżeli z różnych względów woda nie przeciska się przez sitko, wówczas zaworek uwalnia parę wodną, zmniejszając ciśnienie w zbiorniku. Zabezpiecza to nas przed ewentualnym pęknięciem kawiarki.
Kawiarki są dostępne w różnych rozmiarach, a ich wielkość mierzy się w liczbie filiżanek. Jedna filiżanka to około 30-35 ml naparu, czyli tyle, co espresso. Kupując kawiarkę, należy pamiętać o tym, by jej rozmiar w zupełności spełniał Twoje wymagania. Każde sitko należy zapełniać kawą po same brzegi, co zapewnia idealną ekstrakcję i pozwala uzyskać właściwą porcję naparu. Jeżeli przyrządzasz kawę wyłącznie dla siebie, to kawiarka na 10 filiżanek będzie zdecydowanie za duża.
Przed zakupem kawiarki musisz zwrócić uwagę na to, gdzie chcesz jej używać. Nie każda kawiarka jest przystosowana do stawiania na palniku gazowym. Funkcjonują również czajniczki dedykowane wyłącznie do płyty indukcyjnej bądź elektryczne.
Kawiarka zdobyła olbrzymią popularność na całym świecie również z powodu niezwykle łatwej obsługi. Do uzyskania świetnego naparu wystarczy tak niewiele, a z jego przygotowaniem nie powinien mieć problemów nawet początkujący kawosz.
Zanim pierwszy raz użyjesz swojej kawiarki, musisz ją rozmontować i dokładnie przepłukać każdą jej część. Istotne jest to, aby wykonać to bez żadnych środków chemicznych, należy wykorzystać do tego jedynie czystą wodę. Kiedy kawiarka wyschnie, możesz przejść do procesu parzenia:
1. Nalej wodę do dolnego zbiornika tuż pod zawór bezpieczeństwa, czyli niewielki otwór, który chroni urządzenie przed nadmiernym skokiem ciśnienia.
2. Uzupełnij sitko drobno zmieloną kawą aż po same brzegi. Nie ubijaj jej jednak tak, jak w przypadku ekspresu kolbowego.
3. Złącz ze sobą wszystkie części i mocno przykręć górny zbiornik do podstawy. Skręcając kawiarkę, staraj się nie trzymać jej za rączkę.
4. Ustaw kawiarkę na palniku (o mniejszej średnicy niż podstawa kawiarki) lub na płycie indukcyjnej.
5. Zaczekaj, aż kawa zaparzy się do górnego zbiornika.
Bardzo ładna jest ta kawiarka. Przymierzam się do kupna czegoś takiego :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawę, będę musiał spróbować jak smakuje zaparzona w takiej kawiarce :)
OdpowiedzUsuń