Zimą wiele osób zapomina o spożywaniu warzyw, a te są niezwykle ważnym składnikiem pokarmowym. Dziennie powinno się ich zjadać co najmniej 1/2 kg. Zawierają one niezbędne dla organizmu witaminy i mikro oraz makroelementy. Warzywa należy je uwzględnić w codziennym jadłospisie na śniadanie, obiad i kolację. Najlepiej będzie, jeśli do naszej diety włączymy jarzyny surowe i kiszonki.
Aby urozmaicić nasze menu warto przygotowywać różnego rodzaju sałatki. Dziś proponuję taką z roszponką.
Źródło zdjęcia - tutaj |
"Roszponka to roślina podobna do sałaty o małych liściach. Jednak na tle sałat wyróżnia się nie tylko rozmiarem liści, lecz także wartościami odżywczymi, a co za tym idzie - właściwościami leczniczymi. Roszponka zawiera od trzech do czterech razy więcej beta-karotenu i witaminy C niż sałata siewna.
Roszponka jest skarbnicą beta-karotenu, czyli prowitaminy witaminy A - substancji, z której organizm człowieka wytwarza witaminę A. Beta-karoten przyspiesza opalanie, wspomaga funkcjonowanie wzroku, może zapobiec chorobom serca, a nawet rozwojowi nowotworów. Poza tym beta-karoten ma właściwości odmładzające i chroni przed starzeniem.
Roszponka wspiera pracę układu pokarmowego, gdyż pozytywnie wpływa na trawienie. W medycynie naturalnej sok z roszponki stosuje się w nieżytach i wrzodach żołądka oraz dwunastnicy. Poza tym roszponka pomaga przy zaparciach.
W ziołolecznictwie roszponkę stosuje się, by poradzić sobie z wiosennym przesileniem. Jeśli więc po zakończeniu zimy pojawią się objawy, takie jak osłabienie, senność, częste bóle głowy i bóle mięśni, rozdrażnienie czy mniejsza odporność na stres, warto sięgnąć po roszponkę.
Roszponka należy do rodziny kozłkowatych, tak jak kozłek i lekarski, i podobnie jak to zioło wykazuje działanie uspokajające. Dlatego po roszponkę można sięgać w stanach napięcia i uczucia niepokoju, a także przy problemach ze snem. Roszponka powinna wywołać stan odprężenia psychicznego.
Roszponka należy do warzyw, z których powstają małe ilości kwasu moczowego, podobnie jak bakłażany, papryka, cykoria, kapusta, ogórki, marchew czy kalarepa. W związku z tym jest zalecana w diecie chorych na dnę moczanową." *
* Źródło informacji - tutaj
Składniki sałatki:
⇒ 1/2 paczki roszponki
⇒ kilka rzodkiewek
⇒ 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
⇒ 1 pomidor średniej wielkości
⇒ 2 kiszone ogórki
⇒ 5 dag żółtego sera
⇒ 1 łyżeczka majonezu
⇒ 1 mały jogurt naturalny
⇒ sól i pieprz
Sposób wykonania:
Posiekać roszponkę, a kiszone ogórki, rzodkiewkę i żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać kukurydzę, majonez i jogurt naturalny. Wymieszać ze świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podawać z razowym pieczywem posmarowanym niewielką ilością masła.
Podobną sałatkę z roszponką proponowałam już wcześniej. Domownikom zasmakowała, dlatego wykorzystałam to warzywo powtórnie. Kombinacji jest wiele.
Wygląda apetycznie :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam roszponkę, dziękuję za przepis <3
OdpowiedzUsuń