Warzywa jeść należy, o tym nie trzeba już nikogo przekonywać. Są bogatym źródłem witamin, mikro i makroelementów, błonnika. W okresie zimowym i na przednówku wiele osób narzeka, że jest mały dostęp do jarzyn. Może i tak, ale rzekłabym, że nie mały, a raczej ograniczony. Nie oznacza to jednak, że mamy ich jeść mniej. Warzyw jest pod dostatkiem. Wystarczy wybrać się do pobliskiego warzywniaka, sklepu osiedlowego, marketu czy na plac targowy. Naprawdę jest w czym wybierać. Oprócz bardzo zdrowych kiszonek do koszyka możemy włożyć wiele.
Przygotowując posiłki trzeba uwzględnić warzywa na śniadanie, obiad i kolację. I to w słusznej ilości. Takie 50 dag dziennie to podstawa.
Dziś zaproponuję smaczną surówką z kapusty pekińskiej. To przystawka idealna do każdego z głównych posiłków. Będzie szybko, smacznie i zdrowo.
Źródło zdjęcia - tutaj |
Składniki:
⇒ ½ kapusty pekińskiej
⇒ 1 kiszony ogórek
⇒ garść roszponki
⇒ ½ pęczka natki pietruszki
⇒ ½ małego jogurtu naturalnego
⇒ 1 łyżeczka majonezu
⇒ sól i pieprz
Sposób wykonania:
Pokroić drobno kapustę i obrany kiszony ogórek w kostkę. Posiekać natkę pietruszki i roszponkę. Wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić niedużą ilością soli i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z jajkiem sadzonym (lub jakimś mięsem) i ziemniakami lub z grahamem.
"Kapusta pekińska posiada szereg prozdrowotnych właściwości, takich jak działanie:
- antybakteryjne – hamuje namnażanie się zarówno bakterii chorobotwórczych jak i bakterii doprowadzających do rozkładu i psucia się żywności, ma działanie przeciwbakteryjne nawet w przypadku bakterii opornych na leczenie antybiotykami oraz bakterii Helicobacter pylori (prowadzącej do wrzodów żołądka i dwunastnicy),
- antyoksydacyjne – kapusta pekińska ma właściwości dezaktywuje wolne rodniki, chroni w ten sposób struktury komórkowe, zabezpieczając je przed uszkodzeniami. Izotiocyjaniany aktywują białka o właściwościach przeciwutleniających,
- przeciwzapalne – zmniejsza stężenie markerów zapalnych oraz aktywności limfocytów T, cecha ta ma szczególne zastosowanie w przypadku chorób autoimmunologicznych takich jak np. reumatoidalne zapalenie stawów,
- zmniejszające ryzyko chorób serca – zawarte w kapuście pekińskiej glukozynolany zmniejszają stres oksydacyjny oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi,
- przeciwnowotworowe – zawarte w kapuście pekińskiej pochodne glukozynolanów i polifenole w przeciwdziałają rozwojowi niektórych rodzajów raka we wczesnych stadiach,
- potencjalnie chroni przed chorobami metabolicznymi." *
Co prawda, kapusta pekińska w sumie rzadko u mnie gości, ale podoba mi sie skład tej suróweczki, z przyjemnością wypróbuję. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam🙂
UsuńCzęsto robię 😊 Tyle, że bez majonezu, bo za ciężki. Dodaję za to kukurydzę 👌
OdpowiedzUsuńDodaję tylko 1 łyżeczkę majonezu do smaku.
UsuńJa też czasem dodaję kukurydzę. Bardzo mi smakuje również w takim wydaniu.
UsuńBardzo lubię surówkę z kapusty pekińskiej, kombinuję różne warianty jej podania, w zasadzie ze wszystkim się spasuje. Izabela Bookendorfina
OdpowiedzUsuńale super przepis, na pewno z niego skorzystam !
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nie robiłam. Z chęcią spróbuję
OdpowiedzUsuńSmakowicie! :)
OdpowiedzUsuńLubię kapustę pekińską. Takiej surówki nie robiłam, będę musiała nadrobić
OdpowiedzUsuńPekińska jest u nas zawsze w domu, robimy zniej dużo surówek. Lubię dodać marchewkę. Po prostu MAMA
OdpowiedzUsuńKapusta jest zdrowa. Nie wiedziałam, że pekinska aż tak. Widać warto ją jeść
OdpowiedzUsuńBardziej lubię tą kapustę i niż białą. Często wymyślam jakieś surówki
OdpowiedzUsuńZ pekińskiej bardzo lubię, jest prosta i uniwersalna. :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna surówka i zdrowa przede wszystkim.
OdpowiedzUsuńTakiej wersji jeszcze nie widziałam. Będę musiała zapamiętać przepis
OdpowiedzUsuńDanie wygląda przepysznie, wypróbuje je przy okazji następnego spotkania.
OdpowiedzUsuń