23 maj 2023

# zdrowie i uroda

Czy czosnek służy zdrowiu?

Czy spożywanie czosnku służy zdrowiu?

Czosnek znają wszyscy, poznali jego dobroczynne właściwości, ale nie wszyscy chcą go jeść ze względu na specyficzny zapach ulatniający się po jego spożyciu. Znane są jednak sposoby niwelujące ten przykry aromat. Jednym z nich jest dodanie do potrawy posiekanej natki pietruszki. Można też wypić kieliszek czerwonego wina lub napój ze świeżo wyciśniętego soku z cytryny i miodu. Pomocna w neutralizacji niepożądanego zapachu będzie też guma do żucia.

Źródło zdjęcia - tutaj

Czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Zawiera aminokwasy, flawonoidy, związki śluzowe, saponiny, cukry, sole mineralne: wapń, magnez, potas, siarka, mikroelementy: nikiel, kobalt, chrom oraz witaminy: C, A, B1,B2, PP.

Właściwości czosnku

1. Wzmacnia układ odpornościowy.
2. Ma działanie odmładzające, spowalnia procesy starzenia.
3. Pomaga zwalczyć przeziębienie, przeciwdziała infekcjom, wpływa korzystnie na drogi oddechowe, wspomaga leczenie przewlekłego zapalenia oskrzeli.
4. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc, jelita grubego, okrężnicy, żołądka.
5. Korzystnie wpływa na układ krwionośny. Chroni go przed powstaniem zakrzepów i przed miażdżycą oraz zawałem. Przeciwdziała powstawaniu żylaków.
6.Wspomaga układ pokarmowy, radzi sobie z ciężkostrawnymi i tłustymi potrawami, działa żółciopędnie.
7. Obniża ciśnienie krwi.
8. Stosuje się go w walce z pasożytami przewodu pokarmowego, niszczy pasożyty jelit, owsiki, glisty, tasiemce.
9. Działa bakteriobójczo.
Pamiętać należy o tym, że zjedzenie 1 ząbka czosnku nie wystarczy, aby przeciwstawić się chorobom. Należy go jeść regularnie, by zadziałał w naszym organizmie.

W jakiej postaci spożywać czosnek?

Czosnek można konsumować pod różnymi postaciami. Najczęściej zjada się go na surowo. Bardzo dobrze smakuje z masłem i pieczywem. W tym celu ząbek czosnku należy posiekać i rozetrzeć z solą, a następnie posmarować kanapkę. Czosnek warto dodawać do potraw przyrządzanych termicznie – zup, gotowanych i duszonych mięs. Dobrą alternatywę stanowi spożywanie czosnku kiszonego. Można też skorzystać z aptecznych specyfików zawierających czosnek.
Podczas grypy warto wypić mleko zagotowane z roztartym ząbkiem czosnku, łyżeczką miodu i łyżeczką masła. Mikstura ta działa odkrztuszająco, rozgrzewająco, napotnie i przeciwgorączkowo oraz wpływa na udrożnienie dróg oddechowych.
Czosnek spożywa się również pod postacią nalewek.
Wiele zalet wskazuje na zasadność spożywania czosnku. Pamiętać należy o tym, że może on jednak obciążyć wątrobę, więc zaleca się umiarkowane jego stosowanie. 1 ząbek dziennie jest ilością wystarczającą.
Źródło zdjęcia - tutaj


5 komentarzy:

  1. Ja lubie czosnek. Dodaje go często do potraw

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny tekst, warto.zwracać uwagę na to, co jemy.

    OdpowiedzUsuń
  3. czosnek to świetna przyprawa, chyba do każdej potrawy wytrawnej pasuje, moja mama sporo go jada

    OdpowiedzUsuń
  4. Czosnek ma wiele zalet. Ja go bardzo lubię i chętnie dodaję do różnych potraw. Asia z Pisane z uśmiechem

    OdpowiedzUsuń
  5. Czosnek to bardzo zdrowe warzywo i naturalny lek, więc na pewno warto go jeść. Choć zapach ma nieprzyjemny;)

    OdpowiedzUsuń