29 lip 2023

# przepisy

Letni obiad, czyli bigos z cukinii

Lato trwa. Ta piękna pora roku przynosi ze sobą kolory, słońce i mnóstwo smaków. Trzeba wykorzystać w pełni ten piękny czas. Chwytajmy promienie słońca, by uzupełnić w organizmie witaminę D, napawajmy oczy pięknym widokiem barwnych kwiatów, wchłaniajmy witaminy ze świeżych warzyw i owoców.

Dziś proponuję pyszne i proste do zrobienia danie z cukinii. Uprawiam ją w swoim ogrodzie. To niewymagająca roślina, trzeba ją tylko chronić przed ślimakami, które ze smakiem pożerają zielone liście. Owoce cukinii zrywam wtedy, kiedy nie są jeszcze zbyt duże, bo można je spożywać nawet na surowo, a i pestki są miękkie.

Źródło zdjęcia - tutaj

Składniki:

⇒ 4 niewielkie cukinie

⇒ 4 duże pomidory malinowe lub bawole

⇒ 2 duże cebule

⇒  ½ kg piersi z indyka

⇒ 2 łyżki masy warzywnej domowej roboty

⇒ zioła: suszony lubczyk, świeże listki bazylii

⇒ sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cukinię obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Pokroić drobno cebulę. Dusić ok. 20 min tak, aby warzywa ugotowały się na miękko. Dodać mięso pokrojone w drobną kostkę. Doprawić ziołami, solą i pieprzem oraz łyżką masy warzywnej. Gotować ok. 40 minut. Nadmiar dania można zamrozić, będzie jak znalazł, kiedy nie znajdziemy czasu na gotowanie.


Warto cukinię wprowadzić do diety. Obfituje ona w witaminę C. W jej skład wchodzą również karoten i witaminy z grupy B oraz witamina K. stanowi  źródło kwasu foliowego, kwasu pantotenowego oraz choliny. Zawiera sporo potasu, sodu, fosforu oraz wapnia. Jest jednym z pierwszych warzyw, które  można serwować małym dzieciom. 

Cukinia jest niskokaloryczna. W 100 g cukinii znajduje się 21 kcal, 2,71 g białka, 3,11 g węglowodanów, 1,1 g błonnika.

Charakteryzuje się właściwościami leczniczymi:

  • odkwasza organizm (właściwości alkalizujące),
  • wspiera odchudzanie,
  • przeciwdziała gromadzeniu się wody w organizmie,
  • ma działanie przeciwnowotworowe,
  • chroni oczy - zawarta w warzywie zeaksantyna i luteina zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej lub chorób siatkówki,
  • pomaga w walce z cukrzycą (niski indeks glikemiczny sprawia, że poziom cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie),
  • pomaga przy wrzodach żołądka,
  • wzmacnia krzepliwość krwi,
  • poprawia pracę mózgu,
  • redukuje stres.*
* źródło - tutaj

Są jednak osoby, które powinny unikać cukinii. Nie powinni jej jeść cierpiący na: 
  • wrzody żołądka,
  • choroby układu pokarmowego,
  • biegunkę
  • stany zapalne woreczka żółciowego,
  • choroby nerek.*
* źródło - tutaj

12 komentarzy:

  1. Lubię biggos, choć nie robiłam. Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. 40 minut? Cukinia rozgotuje się na paćkę. Ja cukinię dodaję na samym końcu i gotuję aż stanie się szklista, ale zachowuje kształt. No chyba, że ktoś lubi taką rozgotowaną.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie robiłam takiego bigosu, a na pewno jest smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis:) Takiego bigosu jeszcze nie jadłam.
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego bigosu nie robiłam nigdy. Jestem ciekawa jego smaku

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz widzę takie bigos. Brzmi smacznie, akurat nie mam co zrobić z cukinią

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie się zapowiada. Potrawa dla miłośników cukinii

    OdpowiedzUsuń
  8. Warto spróbować. Bardzo lubię cukinię

    OdpowiedzUsuń
  9. Brzmi ciekawie. Tyle żyje na tym świecie, a o takim bigosie nie słyszałam

    OdpowiedzUsuń
  10. Przyznam, że słyszałam o takim bigosie. Sama nigdy nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  11. Warto spróbować. Dla mnie to coś nowego

    OdpowiedzUsuń