Lato trwa. Ta piękna pora roku przynosi ze sobą kolory, słońce i mnóstwo smaków. Trzeba wykorzystać w pełni ten piękny czas. Chwytajmy promienie słońca, by uzupełnić w organizmie witaminę D, napawajmy oczy pięknym widokiem barwnych kwiatów, wchłaniajmy witaminy ze świeżych warzyw i owoców.
Dziś proponuję pyszne i proste do zrobienia danie z cukinii. Uprawiam ją w swoim ogrodzie. To niewymagająca roślina, trzeba ją tylko chronić przed ślimakami, które ze smakiem pożerają zielone liście. Owoce cukinii zrywam wtedy, kiedy nie są jeszcze zbyt duże, bo można je spożywać nawet na surowo, a i pestki są miękkie.
Źródło zdjęcia - tutaj |
Składniki:
⇒ 4 niewielkie cukinie
⇒ 4 duże pomidory malinowe lub bawole
⇒ 2 duże cebule
⇒ ½ kg piersi z indyka
⇒ 2 łyżki masy warzywnej domowej roboty
⇒ zioła: suszony lubczyk, świeże listki bazylii
⇒ sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cukinię obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Pokroić drobno cebulę. Dusić ok. 20 min tak, aby warzywa ugotowały się na miękko. Dodać mięso pokrojone w drobną kostkę. Doprawić ziołami, solą i pieprzem oraz łyżką masy warzywnej. Gotować ok. 40 minut. Nadmiar dania można zamrozić, będzie jak znalazł, kiedy nie znajdziemy czasu na gotowanie.
- odkwasza organizm (właściwości alkalizujące),
- wspiera odchudzanie,
- przeciwdziała gromadzeniu się wody w organizmie,
- ma działanie przeciwnowotworowe,
- chroni oczy - zawarta w warzywie zeaksantyna i luteina zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej lub chorób siatkówki,
- pomaga w walce z cukrzycą (niski indeks glikemiczny sprawia, że poziom cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie),
- pomaga przy wrzodach żołądka,
- wzmacnia krzepliwość krwi,
- poprawia pracę mózgu,
- redukuje stres.*
- wrzody żołądka,
- choroby układu pokarmowego,
- biegunkę
- stany zapalne woreczka żółciowego,
- choroby nerek.*
Lubię biggos, choć nie robiłam. Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuń40 minut? Cukinia rozgotuje się na paćkę. Ja cukinię dodaję na samym końcu i gotuję aż stanie się szklista, ale zachowuje kształt. No chyba, że ktoś lubi taką rozgotowaną.
OdpowiedzUsuńTak, lubię taką rozgotowaną w bigosie.
UsuńJeszcze nie robiłam takiego bigosu, a na pewno jest smaczny.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis:) Takiego bigosu jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam
Takiego bigosu nie robiłam nigdy. Jestem ciekawa jego smaku
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę takie bigos. Brzmi smacznie, akurat nie mam co zrobić z cukinią
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada. Potrawa dla miłośników cukinii
OdpowiedzUsuńWarto spróbować. Bardzo lubię cukinię
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie. Tyle żyje na tym świecie, a o takim bigosie nie słyszałam
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że słyszałam o takim bigosie. Sama nigdy nie robiłam
OdpowiedzUsuńWarto spróbować. Dla mnie to coś nowego
OdpowiedzUsuń