28 maj 2025

# inspiracje

Kolorowe posiłki

Powszechnie znane jest powiedzenie „Jesteś tym, co jesz” oznacza, że to tym jak będzie funkcjonował nasz decyduje jakość jedzenia. Jeśli będzie ono marnej jakości – wysokoprzetworzone, fast – food, itp.. nie będzie ono służyć naszemu zdrowiu, nie będzie dostarczać odpowiedniej ilości składników odżywczych.

Przygotowywanie posiłków zaczyna się już w sklepie, czy na bazarze. Ich planowanie to wybór różnorodnych składników. 


By organizm człowieka funkcjonował prawidłowo, potrzebuje nie tylko czystego powietrza, ruchu i nocnego odpoczynku. Bez odpowiednio zbilansowanego jedzenia, bardzo szybko dojdzie do zachwiania równowagi i spadku energii. W związku z tym warto wiedzieć co takiego służy zdrowiu, dodaje energii i korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Na naszym talerzu powinny się więc znaleźć najlepsze składniki. W diecie, którą wybierzemy by dostarczyć organizmowi to, czego naprawdę potrzebuje potrzebne są właściwa ilości białek, węglowodanów, tłuszczy, witamin i minerałów w ilościach, potrzebnych do pokrycia dziennego zapotrzebowania organizmu. Dania powinny być różnorodne i przygotowane w higieniczny, zdrowy sposób. Ważne jest  ich regularne spożywanie.

Zrównoważona dieta to białka, warzyw i owoców, węglowodany i woda oraz ograniczenie spożywania cukru i przetworzonych produktów zbożowych.

Spożywanie różnorodnych produktów, które zestawimy w odpowiednich proporcjach, dadzą nam możliwość stworzenia zbilansowanej i jednocześnie bardzo smacznej diety. Celem jest to, aby jedzenie nie zatruwało naszego ciała i umysłu, a poprawiało samopoczucie, wpływało na wygląd i dodawało energii.

Połowę talerza powinny zająć warzywa. Oto kilka przykładów. Jest pięknie, jest kolorowo, można już jeść oczami😉










14 komentarzy:

  1. Fajnie, że pokazujesz, jak jedzenie może być estetyczne i zdrowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Owoce i warzywa podjadałabym już w trakcie układania na talerzu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna inspiracja na letnie, lekkie posiłki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiosna to idealny czas aby wprowadzić więcej koloru na talerze.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ten okres kiedy mamy na wyciągnięcie ręki świeże warzywa i owoce.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie I zdrowo.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolorowe połączenia smaków zawsze budzą apetyt.

    OdpowiedzUsuń
  8. Smacznie o kolorowo. Bardzo lubię takie posiłki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne i zdrowe. Takie potrawy uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne kolory i bardzo przyjemna estetyka. Czasem wystarczy kilka warzyw, odrobina troski i nagle okazuje się, że mamy piękny posiłek.

    OdpowiedzUsuń
  11. Staram się zdrowo jeść. Wiosna i lato to najlepszy moment. Warto wykorzystać Świeże warzywa i owoce.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają pięknie. Takie posiłki chętnie robie i zjadam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Na takie potrawy każdy by się skusił.

    OdpowiedzUsuń
  14. Kolor w jedzeniu to nie tylko kwestia witamin, ale też nastroju. Dzięki za przypomnienie, że warto celebrować nawet śniadanie.

    OdpowiedzUsuń