Powszechnie znane jest powiedzenie „Jesteś tym, co jesz” oznacza, że to tym jak będzie funkcjonował nasz decyduje jakość jedzenia. Jeśli będzie ono marnej jakości – wysokoprzetworzone, fast – food, itp.. nie będzie ono służyć naszemu zdrowiu, nie będzie dostarczać odpowiedniej ilości składników odżywczych.
Przygotowywanie posiłków zaczyna się już w sklepie, czy na bazarze. Ich planowanie to wybór różnorodnych składników.
By organizm człowieka funkcjonował prawidłowo, potrzebuje nie tylko czystego powietrza, ruchu i nocnego odpoczynku. Bez odpowiednio zbilansowanego jedzenia, bardzo szybko dojdzie do zachwiania równowagi i spadku energii. W związku z tym warto wiedzieć co takiego służy zdrowiu, dodaje energii i korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Na naszym talerzu powinny się więc znaleźć najlepsze składniki. W diecie, którą wybierzemy by dostarczyć organizmowi to, czego naprawdę potrzebuje potrzebne są właściwa ilości białek, węglowodanów, tłuszczy, witamin i minerałów w ilościach, potrzebnych do pokrycia dziennego zapotrzebowania organizmu. Dania powinny być różnorodne i przygotowane w higieniczny, zdrowy sposób. Ważne jest ich regularne spożywanie.
Zrównoważona dieta to białka, warzyw i owoców, węglowodany i woda oraz ograniczenie spożywania cukru i przetworzonych produktów zbożowych.
Spożywanie różnorodnych produktów, które zestawimy w odpowiednich proporcjach, dadzą nam możliwość stworzenia zbilansowanej i jednocześnie bardzo smacznej diety. Celem jest to, aby jedzenie nie zatruwało naszego ciała i umysłu, a poprawiało samopoczucie, wpływało na wygląd i dodawało energii.
Połowę talerza powinny zająć warzywa. Oto kilka przykładów. Jest pięknie, jest kolorowo, można już jeść oczami😉
Fajnie, że pokazujesz, jak jedzenie może być estetyczne i zdrowe. :)
OdpowiedzUsuńOwoce i warzywa podjadałabym już w trakcie układania na talerzu ;-)
OdpowiedzUsuńŚwietna inspiracja na letnie, lekkie posiłki.
OdpowiedzUsuńWiosna to idealny czas aby wprowadzić więcej koloru na talerze.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten okres kiedy mamy na wyciągnięcie ręki świeże warzywa i owoce.
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie I zdrowo.
OdpowiedzUsuńKolorowe połączenia smaków zawsze budzą apetyt.
OdpowiedzUsuńSmacznie o kolorowo. Bardzo lubię takie posiłki.
OdpowiedzUsuńPiękne i zdrowe. Takie potrawy uwielbiam.
OdpowiedzUsuńPiękne kolory i bardzo przyjemna estetyka. Czasem wystarczy kilka warzyw, odrobina troski i nagle okazuje się, że mamy piękny posiłek.
OdpowiedzUsuńStaram się zdrowo jeść. Wiosna i lato to najlepszy moment. Warto wykorzystać Świeże warzywa i owoce.
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie. Takie posiłki chętnie robie i zjadam.
OdpowiedzUsuńNa takie potrawy każdy by się skusił.
OdpowiedzUsuńKolor w jedzeniu to nie tylko kwestia witamin, ale też nastroju. Dzięki za przypomnienie, że warto celebrować nawet śniadanie.
OdpowiedzUsuń