Oto prosty i pyszny przepis na deser z kaki (persymoną) – idealny na jesienny wieczór:
Źródło zdjęcia - tutaj |
Mus z kaki i jogurtu greckiego
Składniki:
-
2 dojrzałe owoce kaki (miękkie, słodkie)
-
200 g jogurtu greckiego (najlepiej gęsty, naturalny)
-
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie, jeśli kaki są mało słodkie)
-
Kilka kropli soku z cytryny (dla balansu)
-
Cynamon lub kardamon do smaku (opcjonalnie)
-
Orzechy, granola, lub starta gorzka czekolada do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
-
Myjemy kaki, obieramy ze skórki.
-
Miąższ blendujemy na gładki mus.
-
Dodajemy jogurt grecki, miód i kilka kropli soku z cytryny. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
-
Jeśli potrzeba, dodajemy więcej miodu lub szczyptę cynamonu.
-
Przelewamy do szklanek lub miseczek, udekorujemy orzechami, granolą lub czekoladą.
-
Podajemy od razu albo chłodzimy przez 30 min w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz