22 paź 2025

Mus z kaki

Oto prosty i pyszny przepis na deser z kaki (persymoną) – idealny na jesienny wieczór:

Źródło zdjęcia - tutaj

Mus z kaki i jogurtu greckiego

Składniki:

  • 2 dojrzałe owoce kaki (miękkie, słodkie)

  • 200 g jogurtu greckiego (najlepiej gęsty, naturalny)

  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie, jeśli kaki są mało słodkie)

  • Kilka kropli soku z cytryny (dla balansu)

  • Cynamon lub kardamon do smaku (opcjonalnie)

  • Orzechy, granola, lub starta gorzka czekolada do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Myjemy kaki, obieramy ze skórki.

  2. Miąższ blendujemy na gładki mus.

  3. Dodajemy jogurt grecki, miód i kilka kropli soku z cytryny. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.

  4. Jeśli potrzeba, dodajemy więcej miodu lub szczyptę cynamonu.

  5. Przelewamy do szklanek lub miseczek, udekorujemy orzechami, granolą lub czekoladą.

  6. Podajemy od razu albo chłodzimy przez 30 min w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz