To fakt, że tłuszcz tłuszczowi nierówny i nie chodzi tu tylko o kalorie, ale przede wszystkim o rodzaj i wpływ na zdrowie.
| Źródło zdjęcia - tutaj |
Możemy to rozbić na kilka głównych kategorii:
1. Tłuszcze nasycone
Źródła: masło, smalec, tłuste mięso, pełnotłuste sery, olej kokosowy, olej palmowy.
Wpływ na zdrowie: w nadmiarze mogą podnosić poziom „złego” cholesterolu LDL i zwiększać ryzyko chorób serca.
Umiarkowanie: nie trzeba ich całkowicie unikać, ale warto ograniczać, szczególnie te pochodzenia przemysłowego.
2. Tłuszcze nienasycone
Jednonienasycone (MUFA):
Źródła: oliwa z oliwek, awokado, orzechy.
Korzyści: obniżają LDL, mogą podnosić „dobry” cholesterol HDL, wspierają serce.
Wielonienasycone (PUFA):
Źródła: ryby (omega-3), siemię lniane, orzechy włoskie, nasiona chia.
Korzyści: obniżają stan zapalny, wspierają układ krążenia i mózg.
3. Tłuszcze trans
Źródła: częściowo utwardzone oleje roślinne, fast foody, margaryny przemysłowe, słodycze.
Wpływ na zdrowie: zdecydowanie szkodliwe — podnoszą LDL i obniżają HDL, zwiększają ryzyko chorób serca i cukrzycy.
Zasada: najlepiej unikać w całości.
4. Tłuszcze „zdrowe” vs „niezdrowe”
Zdrowe: tłuszcze roślinne, tłuste ryby, orzechy, nasiona.
Niebezpieczne w nadmiarze: tłuszcze trans i nadmiar tłuszczów nasyconych.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz