W chłodne dni potrzebujemy energetycznych potraw. Desery też można w tym czasie podawać na ciepło. Dostarczona w ten sposób energia nie pozwoli nam marznąć i będziemy czuć się syci. Niedawno weszłam w posiadanie prostego przepisu na pyszne ciasto - deser i dzielę się nim z Wami. Nieskomplikowany, do zrobienia na szybko. To owoce pod kruszonką. Mogą to być jabłka, śliwki, gruszki itp. Tym razem proponuję jabłka.
Składniki:
- kilka twardych, słodkich jabłek
- 120 g cukru
- 120 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- cukier waniliowy
- sproszkowany cynamon
Sposób wykonania:
Jabłka obrać ze skórki i pokroić na niewielkie cząstki. Wyłożyć do formy, posypać cynamonem. Zagnieść kruszonkę i wyłożyć ją na owoce. Piec w piekarniku o temperaturze ok. 180 stopni C tak długo, aż kruszonka lekko się zrumieni. Podawać najlepiej na ciepło.
Polecam i życzę smacznego :)
Pa, pa :)
O tak, jabłka pod kruszonką uwielbiam:D
OdpowiedzUsuńTak, tak, to pyszny deser. Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńJa też kocham takie desery! Tylko ja kruszonkę robię z płatków owsianych (nie mogę jeść mąki) - też wychodzi pyszne! Zachwycają mnie, Danusiu, te Twoje formy ceramiczne - naprawdę są śliczne!
OdpowiedzUsuńMiłego dnia!
Asia
Dziękuję za podpowiedź. Na pewno wypróbuję deser z płatkami, bo lubię owsiane ciasteczka. Formy ceramiczne bardzo się przydają, są estetyczne i można je z ciastem położyć na stole. Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńUwielbiam kruszonkę, za jabłkami nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńKruszonkę to chyba wszyscy lubią :)
Usuń