8 lis 2016

# przepisy

Zapiekana dynia z cukinią

Złote warzywo króluje na straganach. Jest nie tylko niezwykle dekoracyjne, ale i smaczne. 
Dynia nadaje się na potrawy pikantne i słodkie - zupy, placuszki, dżemy, ciasta.
 Zaspokoi niemal każde, nawet bardzo wymagające podniebienie. 
Piękny kolor dyni, który podczas obróbki termicznej pozostaje prawie niezmieniony,
 wzmaga apetyt. 

Warzywo świetnie się przechowuje
zatem jest to bardzo dobra alternatywa dla zapracowanej gospodyni.
 Nie trzeba wciąż biegać na ryneczek.  
Wystarczy od czasu do czasu nabyć złocistą kulę, a produkt na potrawę 
będzie czekał na sporządzenie wybranego przysmaku.

Moja fascynacja dynią trwa, 
a ponieważ można z niej wyczarować różne potrawy w ekspresowym tempie
to chętnie po nią sięgam. 

Tym razem proponuję zapiekaną dynię z cukinią.



Potrzebujemy:
° dynię 
° cukinię (nie może być przerośnięta)
° olej rzepakowy
° przyprawy: sól. pieprz, tymianek

Sposób przygotowania:
Obrany kawałek dyni i całą cukinię kroimy w kostkę, wykładamy na formę posmarowaną olejem rzepakowym. Oprószamy przyprawami (sporo soli, by dynia była wyrazista), przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika ustawionego na 200 ° C. Pieczemy ok. 1/2 godziny. Na talerzu suto posypujemy zieloną pietruszką. Takie danie to bardzo bogate źródło witamin. 

Dodam jeszcze, że lubię do dyni dodać pikantny ser. Potrawa ma wtedy bardziej wyrazisty smak, choć jej wartość kaloryczna wzrasta. Sama dynia jest warzywem o niskiej kaloryczności.











Przypomnę, że dynię proponowałam już w innych postach - dynia zapiekana z mozzarellą i placuszki z dyni z oscypkiem.

Cytowałam też informacje o właściwościach dyni. Przytoczę je jeszcze raz, by ułatwić Państwu zadanie.

"Właściwości lecznicze mają przede wszystkim pestki, czyli nasiona dyni. Od dawna świeże, nieprzesuszone pestki stosowane były przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego, między innymi tasiemcom. Poleca się je stosować u dzieci jako całkowicie nieszkodliwe w przeciwieństwie do środków chemicznych.
Jedzenie pestek dyni zapobiega rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego. W krajach bałkańskich, gdzie je się dużo pestek z dyni, niezwykle rzadko spotyka się chorobę prostaty. Pestki dyni wykorzystuje się także czasami do produkcji gotowych leków na choroby prostaty.
Nasiona w 30-40% składają się z oleju, zawierającego dużą ilość fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, hamujących odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu, a co za tym idzie zapobiegają miażdżycy.
Ponadto w pestkach znajdują się łatwo strawne białka, witamina E i mikroelementy - selen, magnez, cynk, miedź i mangan. Dlatego też pestki wykorzystywane są w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego. Ze względu na znaczącą zawartość cynku, nasiona dyni stosuje się w leczeniu chorób skóry między innymi trądziku, opryszczki, a także przy wrzodach żołądka i niegojących się ranach.
Kompot z dyni wypity na pusty żołądek działa jako środek na zaparcia. Spożywanie gotowanej lub pieczonej dyni zaleca się również chorym na łuszczycę, a okład ze świeżo pokrajanej dyni można stosować przy oparzeniach pierwszego stopnia jako środek łagodzący.
Warto te warzywa wprowadzić na stałe do jadłospisu, by tanim kosztem wspomagać swoje serce i układ krwionośny. Kabaczki poleca się szczególnie osobom starszym, bo dzięki wysokiej zawartości celulozy ułatwiają trawienie, zapobiegają otyłości i gromadzeniu się cholesterolu." * 
* Źródło - tutaj.

No, to życzę kreatywnego gotowania i przyjemnych doznań smakowych.

Pozdrawiam cieplutko :)

Pa, pa :)


5 komentarzy:

  1. Za dynią nie przepadam (zbyt mdła), ale cukinię wręcz uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dyni nie lubię:) jedyna rzecz, która mi smakuje to dżem z dynii i kwaśnych jabłek:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Uprawiam prawie wszystkie warzywa w tym również dynię i cukinię.
    Twoje danie jest genialne w swej prostocie;- muszę spróbować.
    No to pochwalę się bardziej :D
    Cukini mam jeszcze 25 sztuk, a dyni 8 sztuk i wytrwale "walczę" z nimi :). Właśnie robię dynię z pigwą i dynię z żurawiną i dynię z jabłkami/ wychodzą przepyszne powidła. Wyżej wymienione owoce w proporcji 1:1 względem dyni skutecznie likwidują jej mdławy smak.
    Gorąco pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolory wróżą wiosne, a nie jesień. Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne, kolorowe danie 😊

    OdpowiedzUsuń

Moja lista blogów

Obserwatorzy