26 mar 2018

# przepisy

Barszcz ze świeżego soku z buraka

Świeżo wyciśnięty sok z buraka ma wiele cennych właściwości. Nie wszyscy jednak lubią jego smak, proponuję więc wykorzystać go do zrobienia czerwonego barszczu.




Źródło - tutaj 

Barszcz
Składniki: 
⇒ 8 średniej wielkości  buraków;
⇒ 1 łyżka bulionu warzywnego;
⇒ pieprz.

Przygotowanie:
Ugotować 2 średniej wielkości buraki z dodatkiem 1 łyżki octu jabłkowego w 1½ l wody i bulionu warzywnego. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać szklankę świeżo wyciśniętego soku z pozostałych buraków (nie gotować). Podawać z fasolą jasiek lub ugotowanym na twardo jajkiem.

Bulion warzywny (przepis zaczerpnięto stąd)
Składniki:
⇒ 50 g parmezanu pokrojonego na kawałki;
⇒ 200 g selera naciowego;
⇒ 250 g marchweki;
⇒ 100 g cebuli;
⇒ 100 g pomidorów; 
⇒ 150 g cukinii;
⇒ 1 ząbek czosnku;
⇒ 50 grzybów świeżych (mogą być pieczarki);
⇒ 1 suszony liść laurowy;
⇒ 6 gałązek mieszanych, świeżych ziół (bazylia, szałwia, rozmaryn, lubczyk, tymianek, majeranek);
⇒ 120 g soli morskiej gruboziarnistej;
⇒ 30 g białego wytrawnego wina;
⇒ 1 łyżka oliwy.

Przygotowanie:
Pociąć wszystkie warzywa na kawałki, włożyć je razem z ziołami do naczynia miksującego, rozdrobnić. Dodać sól, białe wino, oliwę z oliwek, gotować 40 min bez przykrycia. Dodać parmezan i zmiksować. Przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika, pozostawić do ostygnięcia.

Tak przygotowany bulion wykorzystamy do wszystkich rodzajów zup i mięs. 



8 komentarzy:

  1. Ten bulion to dość sporo roboty, ale myślę, że barszcz jest prostrzy z bulionem jaki ja szykuje, powinien być chociaż w połowie tak dobry jak ten twój:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama robi jesienią buraczki w słoikach i może w każdej chwili zrobić barszcz z naszych warzyw z ogrodu:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię barszcz :)

    http://przystanek-klodzko.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe informacje i fajny blog

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten wpis dał mi do myślenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja lubię takie jedzenie - Pyszny barszczyk :D

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny artykuł, będę tu wracać

    OdpowiedzUsuń