24 paź 2018

# przepisy

Czy jadać kolacje? Sałatka z tuńczyka i kukurydzy

Sałatka na kolację? To bardzo dobry pomysł i miłe zakończenie dnia. Wiele osób rezygnuje z tego posiłku, twierdząc, że dba w ten sposób o figurę. Dietetycy nie przyjmują takiej opcji odżywiania się za wskazaną. Odrzucenie wieczornej strawy zaowocuje widocznym spadkiem cukru we krwi, co spowoduje efekt wilczego apetytu następnego dnia. Znawcy żywienia zwracają uwagę na to, że zbyt długie przerwy pomiędzy posiłkami uruchamiają w organizmie reakcję magazynowania i metabolizm ulega spowolnieniu. To taki mechanizm obronny, włącza się oszczędne gospodarowanie zgromadzonym zasobami. 

Idąc tym tropem proponuję przygotowanie smacznej sałatki, która zawiera węglowodany, białka i tłuszcze, czyli wszystkie składniki, które powinien uwzględniać każdy posiłek. Proponowana przeze mnie sałatka to bardzo dobrą alternatywą dla wszechobecnych kanapek. 







Produkty:
⇒ 3/4 szklanki ryżu 
⇒ mała puszka kukurydzy
⇒ puszka tuńczyka w sosie własnym
⇒ 3 jaja ugotowane na twardo
⇒ mały pęczek szczypiorku
⇒ kilka listków świeżej bazylii
⇒ mały jogurt naturalny
⇒ łyżka majonezu
⇒ pieprz (najlepiej świeżo zmielony), sól

Sposób przygotowania:
Ugotowany na sypko i przestudzony ryż połączyć z pokrojonymi w kostkę jajkami,  tuńczykiem, posiekanymi szczypiorkiem i bazylią. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.

Gwarantuję, że sałatka jest pyszna. Można ją jeść lekko ciepłą. Nawet taka wersja bardziej mi smakuje.




4 komentarze:

  1. Bardzo lubię wszelkie sałatki i często goszczą na moim stole. Taka ryżowa również jest pyszna :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W tej wersji tuńczyka nie znałam, ale wypróbuję z wielką chęcią i apetytem :). Sałatki u mnie w domu szybko schodzą :). Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń