26 lis 2018

# przepisy

Mini kuchenny poradnik

Kuchnia jest stara jak świat. Gotowanie dla niektórych to pasja, dla innych tylko codzienna konieczność. Jedni i drudzy mają sprawdzone triki, które ułatwiają gotowanie i czynią potrawy smaczniejszymi. 

W dzisiejszym poście zebrałam niektóre z nich. Mam nadzieję, że się przydadzą.



1. Aby łatwo zdjąć skórkę z papryki, trzeba ją włożyć do nagrzanego piekarnika na tak długo, aż skórka zacznie pękać. Wtedy jej usunięcie nie nastręczy trudności.



2. Przed gotowaniem niektóre warzywa (szparagi, kapusta włoska i cukrowa, brukselka) należy sparzyć, co zapobiega posmakowi goryczy.

3. Szpinak płuczemy zawsze w osolonej wodzie.



4. Zielone warzywa nie stracą koloru podczas gotowania, jeśli dodamy do wody pół łyżeczki cukru.

5. Aby poprawić smak starych ziemniaków, należy po ugotowaniu odlać pierwszą zielonawą wodę. Następnie ponownie zalać wrzątkiem, osolić, dodać cebulę i posiekany koperek.



6. Aby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia pączków, należy dodać do niego obrany ziemniak (trzeba go co pewien czas zmieniać na świeży).

7. Aby faworki nie piły tak tłuszczu, należy, gdy jest lekko ciepły zaledwie, dodać do niego łyżkę octu lub wódki, można też włożyć mały ziemniak.

8. Aby rosół był klarowny, nie może gotować się zbyt gwałtownie. Nie należy dolewać zimnej, lecz zawsze gorącą wodę. Smak i kolor poprawia dodanie pod koniec gotowania podpieczonej cebuli. Klarowność rosołu uzyskamy też przez dodanie do jego gotowania kilka ziaren pieprzu.




9. Gdy chce się mieć smaczny rosół na drugi dzień, należy go odgrzać w słoiku lub szklance w tzw. kąpieli wodnej, a więc wstawić słoik do garnuszka z wodą i powoli podgrzewać. Rosół zachowuje w ten sposób smak świeżości.

10. Jeżeli chce się otrzymać smaczny, niewygotowany kawałek mięsa, należy włożyć mięso do wrzącej wody. Jeżeli natomiast chce się otrzymać smaczny rosół, wówczas należy mięso włożyć do zimnej wody.

11. Barszcz czysty można przygotować z naturalnego kwasu burakowego i wywaru buraków gotowanych z włoszczyzną.

12. Zasmażkę można zastąpić upaloną w nieemaliowanym garnuszku mąką. Gdy nabierze złotego koloru, można ją wsypać do słoika i włączyć do stałych zapasów domowych. Rozrobiona zimną wodą i wlana do gotującej potrawy zastępuje zasmażkę i pozwala na dodawanie tłuszczu świeżego, nie smażonego, a więc łatwo strawnego.

13. Aby szybko ubić pianę z białek, przed ubijaniem należy dodać do nich szczyptę soli. 



14. Jeśli przesolimy zupę, trzeba włożyć do niej połowę surowego ziemniaka i kilka minut pogotować. Ziemniak wchłonie w siebie sól.




15. Jajecznica będzie bardziej puszysta, jeśli dodamy do niej odrobinę mleka.














2 komentarze:

  1. Bardzo przydatne porady. Dziękuję :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że moje porady komuś posłużą :)

      Usuń