29 wrz 2019

# przepisy

Kuchnia dziewiarki, czyli pieczony udziec z indyka

Powszechnie wiadomym jest, że kiedy dziewiarkę dotknie wena, to już przepadły prace domowe. Wiadomo, porządek w domu musi być, więc nie jest źle z tymi porządkami. Trzeba jednak jeszcze nakarmić domowników. A i sama dziewiarka też człowiek - jeść musi. Samo się nie ugotuje, a caterring odpada. Co więc robi dziewiarka? Dziewiarka gotuje, ale szybko i sprawnie.

Źródło grafiki - tutaj




Dziś wszystkim zapracowanym i nie tylko osobom tworzącym rękodzieło, proponuję smaczne danie. Robi się je szybko, więc można poświęcić czas na projektowanie, na hobby, na czytanie itp. przyjemności. Będzie to pieczony udziec z indyka.

Produkty:
udziec z indyka
⇒ ziemniaki
⇒ cebula
⇒ marchew
⇒ przyprawy: lubczyk, majeranek, tymianek, mielony kminek, sól

Sposób przygotowania: 
Z udźca zdjąć skórę. Wymieszać wszystkie przyprawy i natrzeć nimi mięso. Wyłożyć na formę i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200° C. Po około 15 minutach wyjąć mięso i obłożyć je pokrojonymi warzywami. Piec tak długo, aż udziec będzie miękki, a ziemniaki lekko zarumienione.









5 komentarzy:

  1. Udziec z indyka, uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mięso z indyka jest bardzo dobre. Nie jest tak nafaszerowane paskudztwem jak kurczaki.

      Usuń
  2. Nie lubię mięsa indyka wole kurze potrawa ładnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od lat nie jadamy mięsa kurzego, bo moja córka jest na nie uczulona.

      Usuń
  3. Lubię takie mięso więc z pewnością wykorzystam ten przepis:-)

    OdpowiedzUsuń