Kiszone ogórki i kapusta należą do najbardziej znanych i najpopularniejszych. Warto jednak wiedzieć, że kisić można również wiele innych warzyw: rzodkiewkę, pomidory, patisony, buraki, marchew, cebulę, czosnek, szparagi, kalafior... Mamy sezon na warzywa, więc warto przygotować się do sezonu zimowego i przygotować zapasy do domowej spiżarni.
Źródło zdjęcia - tutaj
Kiszonkowy dekalog
- Kiszonki są lekkostrawnymi i niskokalorycznymi artykułami spożywczymi, pomagają w trawieniu pokarmów. Idealne nadają się dla osób korzystających z diet redukcyjnych. Wspomagają leczenie otyłości.
- Kiszone warzywa są znakomitym źródłem witamin C, E, K i z grupy B oraz soli mineralnych i organicznych związków siarki.
- Przyczyniają się do wchłaniania składników odżywczych z pokarmów dzięki temu, że podczas fermentacji następuje proces rozkładu kwasu fitynowego ograniczającego absorpcję składników mineralnych. Pomagają w walce z alergiami pokarmowymi i innymi dolegliwościami układu pokarmowego.
- Redukują ilość cholesterolu we krwi, regulują poziom cukru.
- Wzmacniają skórę, włosy i paznokcie.
- Mają działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.
- Stymulują pracę jelit. Dzięki powstałemu podczas fermentacji kwasowi mlekowemu poprawia się mikroflora bakteryjna jelit i następuje redukcja poziomu złych bakterii w organizmie. Organizm z większą łatwością wydala substancje trujące .
- Podnoszą odporność na infekcje, zmniejszają ryzyko zapadnięcia na grypę (w tym żołądkową), chronią przed przeziębieniami.
- Wzmagają wchłanianie żelaza do organizmu (zapobiegając tym samym anemii). Korzystnie wpływają na układ nerwowy, stymulują pracę mózgu, obniżają poziomu hormonu stresu - kortyzolu.
- Wpływają na wzrost energii i regenerację organizmu.
Kiszone warzywa powinny często znajdować się na
naszych stołach. Mają więcej wartości odżywczych od tych mrożonych.
Doskonale uzupełnią i wzbogacą każdą dietę, więc warto je spożywać.
Źródło zdjęcia - tutaj |
Uwielbiam kiszonki. Głównie spożywam kapustę i ogórki. Sama teraz już nie robię przetworów. Niestety, nie mam miejsca, w którym mogłabym je przechowywać. Ale jeść uwielbiam. 🙂
OdpowiedzUsuńo proszę nie wiedziałam że kiszonki wzmacniają włosy i paznokcie. wiedziałam że kisi sie różne warzywa, ja jakoś najbardzej ogóreczka lubię.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kiszonki, pewnie dlatego moje włosy tak szybko rosną :D Świetny post, pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń