10 sie 2021

# zdrowie i uroda

Kiszonkowy dekalog, czyli dlaczego warto spożywać kiszonki

Kiszone ogórki i kapusta należą do najbardziej znanych i najpopularniejszych. Warto jednak wiedzieć, że kisić można również wiele innych warzyw: rzodkiewkę,  pomidory, patisony, buraki, marchew, cebulę, czosnek, szparagi, kalafior... Mamy sezon na warzywa, więc warto przygotować się do sezonu zimowego i przygotować zapasy do domowej spiżarni.

Źródło zdjęcia - tutaj

Kiszonkowy dekalog

  1. Kiszonki są lekkostrawnymi i niskokalorycznymi artykułami spożywczymi, pomagają w trawieniu pokarmów. Idealne nadają się dla osób korzystających z diet redukcyjnych. Wspomagają leczenie otyłości.
  2. Kiszone warzywa są znakomitym źródłem witamin C, E, K i z grupy B oraz soli mineralnych i organicznych związków siarki.
  3. Przyczyniają się do wchłaniania składników odżywczych z pokarmów dzięki temu, że podczas fermentacji następuje proces rozkładu kwasu fitynowego ograniczającego absorpcję składników mineralnych. Pomagają w walce z alergiami pokarmowymi i innymi dolegliwościami układu pokarmowego.
  4. Redukują ilość cholesterolu we krwi, regulują poziom cukru.
  5. Wzmacniają skórę, włosy i paznokcie.
  6. Mają działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.
  7. Stymulują pracę jelit. Dzięki powstałemu podczas fermentacji kwasowi mlekowemu poprawia się mikroflora bakteryjna jelit i następuje redukcja poziomu złych bakterii w organizmie. Organizm z większą łatwością wydala substancje  trujące .
  8. Podnoszą odporność na infekcje, zmniejszają ryzyko zapadnięcia na grypę (w tym żołądkową), chronią przed przeziębieniami.
  9. Wzmagają wchłanianie żelaza do organizmu (zapobiegając tym samym anemii). Korzystnie wpływają na układ nerwowy, stymulują pracę mózgu, obniżają poziomu hormonu stresu - kortyzolu.
  10. Wpływają na wzrost energii i regenerację organizmu.

Kiszone warzywa powinny często znajdować się na naszych stołach. Mają więcej wartości odżywczych od tych mrożonych. Doskonale uzupełnią i wzbogacą każdą dietę, więc warto je spożywać.

Źródło zdjęcia - tutaj


3 komentarze:

  1. Uwielbiam kiszonki. Głównie spożywam kapustę i ogórki. Sama teraz już nie robię przetworów. Niestety, nie mam miejsca, w którym mogłabym je przechowywać. Ale jeść uwielbiam. 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. o proszę nie wiedziałam że kiszonki wzmacniają włosy i paznokcie. wiedziałam że kisi sie różne warzywa, ja jakoś najbardzej ogóreczka lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kiszonki, pewnie dlatego moje włosy tak szybko rosną :D Świetny post, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń