Źródło zdjęcia - tutaj |
Z dżemem nie jest dużo pracy. Wystarczy owoce umyć, usunąć pestki, umieścić owoce w dużym rondlu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na kilka godzin. Od czasu do czasu śliwki należy przemieszać drewnianą łyżką, by owoce się nie przypaliły. Po odpowiedniej redukcji płynu dosypać do dżemu cynamon, wymieszać, dosłodzić niewielką ilością miodu lub cukru. Gorącą masę przekładać do wygrzanych w temperaturze 100°C w piekarniku słoików, szczelnie zamknąć, odwrócić słoiki do góry dnem. Po ostudzeniu produkt jest gotowy do przechowania.
Śliwki warto włączyć do codziennej diety, bowiem skrywają one w sobie wiele cennych substancji i składników.
Owoce te mają dobry wpływ na układ trawienny. Poprawiają apetyt, regulują trawienie, ochraniają przed wolnymi rodnikami. Zapobiegają też zaparciom (dzięki dużej ilości pektyn), co zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworów jelita grubego. Pomagają organizmowi w pozbyciu się niepotrzebnego tłuszczu i cholesterolu. Zapobiegają miażdżycy.
Śliwki zawierają witaminę C, A, E oraz te z grupy B (dobrze wpływają więc na układ nerwowy i samopoczucie).
***********************************************************************************************************
W spiżarni co roku układam też słoiki z sokiem malinowym.
Od czasu do czasu robię też sok agrestowy.
Takie domowe soki są nieporównanie lepsze od "sklepowych". Warto się potrudzić i wypełnić domową spiżarnię.
Uwielbiam zarówno ciasta jak i pierogi ze śliwkami.
OdpowiedzUsuńOh, bo to są pyszności 🌼🌻🌞
UsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie, konfitury z pewnością są pyszne :) Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńTak, wszystko smakuje wspaniale. Również pozdrawiam 🌞🌞🌞
UsuńCzęsto robi się u nas kompoty z owoców, a tych nie brakuje, bo mamy własną działkę.
OdpowiedzUsuńCzyli samo dobro🌼🌻🌼🌻 Nie ma to, jak własna działka.
UsuńOj tak! Domowe przetwory są najlepsze i zawsze przyjemnie sięgnąć po nie zimą.
OdpowiedzUsuńZ przetworami jest trochę pracy, ale za to jaka frajda zimą🌼🌼🌼
UsuńRobiłam bardzo dużo przetworów ze śliwek jak miałam działkę. Ciasto apetycznie wygląda. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńświetny blog i ciekawe treści.
OdpowiedzUsuń