Czasem zachce się człowiekowi coś słodkiego. Trzeba wtedy wyszperać prosty przepis. Taki też dostałam od swojej kuzynki.
Ciasteczka ryżowe robi się ekspresowo. W takim tempie też znikają.😋
Zaproponowane ciacha są odpowiednie dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu.
Składniki:
⇒ 1 opakowanie kaszki ryżowej o wybranym smaku bobo vita
⇒ 4 jajka
⇒ 20 dag masła
⇒ rodzynki
⇒ ½ szklanki cukru (opcjonalnie, kaszka zawiera cukier)
Sposób wykonania:
Utrzeć masło na gładką masę (ewentualnie z cukrem). Stale ucierając, stopniowo dodawać żółtka i kaszę. Ubić pianę z białek i powoli dodawać ją po jednej łyżce, delikatnie mieszając. Nakładać masę małą łyżeczką na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ciasteczku położyć 1 rodzynkę. Piec w temperaturze 180° C na złoty kolor. Zostawić do ostygnięcia, po czym wyłożyć do miseczki i pałaszować z kawą.😋
Fajny pomysł na przekąskę! Prosto i szybko. Lubię takie ciasteczkowe wariacje
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Koniecznie muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńPamiętam takie ciastka z dzieciństwa. Nie byłam ich wielką fanką, ale teraz narobiłaś mi na nie smaka!
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze nic podobnego, więc chętnie to zmienię.
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie. Z chęcią spróbuję
OdpowiedzUsuńUwielbiam nowe pomysły kulinarne, zwłaszcza takie słodkie ;-)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, jeszcze nie próbowałam takich ciastek
OdpowiedzUsuńFajne, proste w wykonaniu ciasteczka. :)
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie. Takie ryzowe ciasteczka to coś dla mnie
OdpowiedzUsuń