22 sty 2023

# przepisy

Ciasteczka ryżowe (bezglutenowe)

Czasem zachce się człowiekowi coś słodkiego. Trzeba wtedy wyszperać prosty przepis. Taki też dostałam od swojej kuzynki. 

Ciasteczka ryżowe robi się ekspresowo. W takim tempie też znikają.😋

Zaproponowane ciacha są odpowiednie dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu.

Składniki:

⇒ 1 opakowanie kaszki ryżowej o wybranym smaku bobo vita

⇒ 4 jajka

⇒ 20 dag masła

⇒ rodzynki 

⇒ ½ szklanki cukru (opcjonalnie, kaszka zawiera cukier)

Sposób wykonania:

Utrzeć masło na gładką masę (ewentualnie z cukrem). Stale ucierając, stopniowo dodawać żółtka i kaszę. Ubić pianę z białek i powoli dodawać ją po jednej łyżce, delikatnie mieszając. Nakładać masę małą łyżeczką na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ciasteczku położyć 1 rodzynkę. Piec w temperaturze 180° C na złoty kolor. Zostawić do ostygnięcia, po czym wyłożyć do miseczki i pałaszować z kawą.😋








9 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na przekąskę! Prosto i szybko. Lubię takie ciasteczkowe wariacje

    OdpowiedzUsuń
  2. Joanna Postupalska-Bożek22 sty 2023, 17:37:00

    Super przepis. Koniecznie muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam takie ciastka z dzieciństwa. Nie byłam ich wielką fanką, ale teraz narobiłaś mi na nie smaka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam jeszcze nic podobnego, więc chętnie to zmienię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają rewelacyjnie. Z chęcią spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam nowe pomysły kulinarne, zwłaszcza takie słodkie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Warto spróbować, jeszcze nie próbowałam takich ciastek

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne, proste w wykonaniu ciasteczka. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Brzmi smacznie. Takie ryzowe ciasteczka to coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń