30 wrz 2023

Na kłopoty z otyłością

Otyłość została uznana za jedną z cywilizacyjnych chorób przemiany materii. Powszechnie uważa się, że jej przyczyną jest spożywanie zbyt kalorycznego pożywienia. Taka informacja dla osób otyłych jest niewystarczająca, ponieważ nie są oni w stanie stwierdzić, z czego wynika ta zła przemiana materii. Pojęcie to jest mało dokładne. Niewielu kojarzy je z zaburzoną pracą narządów wewnętrznych, sądząc, że ma skłonności genetyczne.

Źródło grafiki - tutaj

Medycyna tradycyjna utwierdza nas w przekonaniu, że dzięki dostarczeniu organizmowi wszystkich składników odżywczych: węglowodanów, białek, tłuszczy, witamin i soli mineralnych uzyskamy energię i właściwy budulec.

Źródło zdjęcia - tutaj

Tymczasem przemiana materii to wiele skomplikowanych procesów, które przebiegają w ściśle określonych warunkach. Istotną rolę odgrywa stan narządów wewnętrznych, w szczególności żołądek i śledziona. Od ich mocy i sprawności zależy siła i zdrowie organizmu oraz poziom przyswajania poszczególnych składników. Funkcjonowanie żołądka i śledziony zależy więc od tego, jakie pożywienie dostarczymy organizmowi. Żywność zawiera pewną energię i charakteryzuje się naturą jin lub jang oraz temperaturą.

Energia potrzebna jest do podtrzymywania życia, więc musimy jej dostarczyć w produktach spożywczych. Należy zachować równowagę jin i jang, aby nie zniszczyć ciała. Pożywienie pozbawione energii nie zaspokaja łaknienia. Źle skomponowany posiłek powoduje pustkę energetyczną. Skłania człowieka do dojadania, bo uczucie ssania w żołądku jest nieprzyjemne.

Otyłe osoby mają poczucie winy i dyskomfort psychiczny. Choroba powoduje to, że za dużo jedzą, nie mając odpowiedniego poziomu energii. Po prostu wciąż odczuwają głód.

Źródło zdjęcia - tutaj

Istotnym czynnikiem w odżywianiu jest natura pożywienia. W chłodnym klimacie pożywienie powinno być lekko rozgrzewające (nawet latem). Pokarmy ochładzające prowadzą do zaburzenia równowagi kwasowo – zasadowej, pogorszenia krążenia, niedoczynności narządów. Następują też zaburzenia trawienia oraz przyswajania składników odżywczych i wydalania.

Źródło zdjęcia - tutaj

Organizmowi należy dostarczyć pokarmów ciepłych, odpowiednio przyprawionych. Zimne pożywienie zaburza proces trawienia, a tym samym trudniej pokonać otyłość. Konieczna jest więc zmiana sposobu żywienia i stylu życia. Ogromną rolę odgrywa tu ruch. Dzięki aktywności fizycznej organizm otrzyma zwiększoną ilość tlenu. Spalanie, czyli utlenianie zamieni pożywienie w energię, a to kluczowy element wpływający na trawienie.  Niedostatek tlenu i osłabiony organizm spowalniają spalanie glukozy. Jej nadmiar gromadzi się w tkance tłuszczowej, mięśniowej i wątrobie.

Źródło grafiki - tutaj

Optymalną wagę można osiągnąć przy właściwie odżywionym organizmie. Stosowanie zasady pięciu przemian daje szansę na pokonanie choroby, którą jest otyłość. Istotne jest sięganie po pożywienie wyznaczone przez okresy związane z porami roku. Zachowanie harmonii to klucz do sukcesu.

Źródło grafiki - tutaj


Filozofia i dieta pięciu przemian rozróżnia pięć okresów.

Okres

Zadania pokarmu

Zalecane produkty

Wiosna

oczyszczenie organizmu, pobudzenie do pracy wątroby i pęcherzyka żółciowego

jogurt, kefir, maślanka, kiszonki, soki owocowe, imbir, kwaśne owoce

Lato

wzmocnienie serca oraz poprawa pracy jelit

brukselka, baranina, czarny bez, ser kozi

Późne lato

poprawa pracy śledziony i żołądka

buraki, banany, brzoskwinie, rodzynki, kokos, daktyle, cynamon

Jesień

wzmocnienie jelita grubego, poprawienie pracy płuc

kalafior, jarmuż, czosnek, cebula, pikantne przyprawy

Zima

rozgrzewanie organizmu, wpływ na pracę nerek oraz pęcherza moczowego

owoce morza i strączki

 

Z diety konieczne jest wyeliminowanie słodkich napojów gazowanych, przetworzonych słodyczy, rafinowanego słodkiego cukru, żywności typu fast food- frytki, hamburgery, chipsy, słoniny, smalcu, boczku, czerwonego, tłustego mięsa, parówek, pasztetów.

Każdy otyły organizm jest wychłodzony. Zasadne jest więc wprowadzenie diety neutralno – rozgrzewającej. Dla osób starszych wskazane są jedynie takie potrawy.

Pamiętać należy o tym, że innych pokarmów potrzebują ludzie mieszkający w ciepłych strefach klimatycznych, a inne są odpowiednie dla osób żyjących w strefie umiarkowanej. Klimat zobowiązuje do poszukiwania odpowiedniego jedzenia.

Źródło zdjęcia - tutaj


Zachęcam do przeczytania książki Anny Ciesielskiej "Filozofia zdrowia" i "Filozofia życia" oraz do wdrożenia w życie zawartych w nich porad.

Mam to szczęście, że nie muszę walczyć z otyłością, ale stosuję się do wymienionych wyżej porad.

10 komentarzy:

  1. Przytyć jest łatwo gorzej to zgubić. Myślę, że u nas problem otyłości nie jest tak duży, aczkolwiek mogę się mylić

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż jak będziemy mieć dostęp do naturalnej żywności to i tyć nie będziemy, ale jak wszystko z konserwantami i pryskane to będziemy tyć...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bez wątpienia ruch jest bardzo wskazany.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ruch w połączeniu z odpowiednią dietą mogą zdziałać dużo, jednak mimo wszystko nie jest to takie proste

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie miałam i nie mam problemu z nadwagą. Wyznaję zasadę, że jem to na co w danej chwili mam ochotę. Wiem, że organizm sam domaga się lub odrzuca pewne składniki - np. wiosną i latem praktycznie nie jem mięsa. Do tego dużo ruchu - rower, spacery

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobra dobrana do ogranizmu dieta i aktywność fizyczna oraz dobre wysypianie sie to podstawa. Dobrze że przypomniałaś mi o tym by zjadać ciepłe dania, o tym często zapominam

    OdpowiedzUsuń
  7. Interesujący artykuł. Wcześniej nie słyszałam o diecie pięciu przemian. Wydaje się, że to logiczny sposób na walkę z otyłością.

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię jak przepisy kulinarne idą w parze z wiedzą o zdrowym odżywianiu. Zapisuję przepisy na poszczególne pory roku. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś jadłam nie zdrowo. Warto to zmienić człowiek znacznie lepiej się czuje

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawa jest ta filozofia i pięciu przemian, jest w tym sens

    OdpowiedzUsuń