26 kwi 2016

# przepisy

Chipsy z selera

Lubimy czasem coś pochrupać. Dziś proponuję chipsy z selera korzeniowego. 


"Właściwości selera były znane Egipcjanom już przed kilku tysiącami lat. Seler był wykorzystywany jako lek na reumatyzm, artretyzm, bóle neuralgiczne, wysokie ciśnienie, zaostrzenie apetytu i wzmocnienie układu nerwowego. Obecnie, świeże warzywa naciowe i korzeniowe są składnikiem prawie każdej diety odchudzającej. Seler korzeniowy zawiera wiele składników mineralnych, m.in. potas, żelazo,magnez oraz witaminy. Ponadto seler jest uważany za afrodyzjak ze względu na właściwości zwiększające potencję.
Obecnie wiemy, że seler posiada wiele właściwości:
  • - oczyszcza organizm z toksyn,
  • - pobudza przemianę materii,
  • - usuwa uboczne efekty przemiany materii,
  • - obniża ciśnienie tętnicze,
  • - koi system nerwowy,
  • - działa kojąco na obolałe stawy,
  • - ułatwia trawienie,
  • - likwiduje zaparcia,
  • - działa moczopędnie,
  • - polepsza pracę nerek,
  • - polepsza pracę serca,
  • - pomaga trawić tłuszcze." *
  • * Źródło: klik
Krótka relacja fotograficzna pokazuje, jak przygotować zdrową przekąskę.







Chipsy gotowe. Tylko zajadać.







Selerowe chipsy mają niepowtarzalny smak

Warto spróbować.

Pozdrawiam cieplutko :)

Pa, pa :)


13 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogłam zainspirować.

      Usuń
  2. Ooooo Cos nowego , przetestuję ;) Jadłam chipsy z jarmużu są przepyszne!! Polecam , pozdrawiam serdecznie i zycze miłego wtorku:)) Zapraszam tez do mnie- http://artjonka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuję te jarmużowe. Już pędzę do Ciebie :)

      Usuń
  3. Spróbuję,bo sa proste w wykonaniu i zdrowe

    dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że moja propozycja może się przydać.

      Usuń
  4. Ciekawa propozycja :) Ja może najpierw spróbuję zrobić według tego przepisu marchewkowe chrupaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marchewkowe chipsy też robiłam. Bardzo mi smakowały.

      Usuń
  5. Bardzo lubię smak selera :)

    OdpowiedzUsuń