24 sie 2018

# dom # przepisy

Jak zrobić domowy jogurt i domowy ser

Jogurt to produkt o wysokiej wartości odżywczej. Posiada wapń wzmacniający kości. Zawartość żywych kultur bakterii korzystnie wpływa na florę jelitową i kondycję skóry. To produkt lekkostrawny i niskokaloryczny. Jogurt wspomaga układ immunologiczny organizmu, wyposażając go w bakterie korzystne dla zdrowia stwarza naturalną barierę przed tymi szkodliwymi. Spożywanie jogurtu często zalecają lekarze przy leczeniu antybiotykami. Bakterie mlekowe zawarte w tym pożywieniu wspomagają odtworzyć florę bakteryjną jelit, którą uszkadzają antybiotyki. Inną zaletą jogurtów domowych jest to, że nie posiadają w swoim składzie tak dużej ilości cukru, jak te kupowane. 

Do produkcji wielu produktów, które kupujemy w sklepach, użyto dużej ilości zagęszczaczy, konserwantów i innych składników, które przedłużają termin przydatności do spożycia produktu. Jogurt domowy jest ich pozbawiony, można go przechowywać w lodówce do tygodnia. Najlepszy jest jednak świeży. Jogurt domowy jest kremowy, aksamitny i ma wyrazisty smak. Jego cena jest też o wiele niższa od tego gotowego. Jogurt wykorzystamy do zup, sosów,  koktajli owocowych czy jako dodatek do płatków owsianych. 

Domowy ser - to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Robiła go moja babcia. Teraz też można podjąć się tego zadania. Biały ser warto włączyć do codziennej diety, bo zawiera niezbędne dla funkcjonowania organizmu witaminy A, E, D oraz wit. z gr. B. Jest również bogaty w minerały: wapń, magnez, potas, cynk, żelazo, fosfor, sód. Trzeba pamiętać, że twaróg bez zawartości tłuszczu nie posiada witaminy D. Jest za to bardzo dobrym źródłem  pełnowartościowego białka oraz aminokwasów. Zawiera też pewne ilości magnezu, potasu i cynku, a także wapnia. Wzbogacony rzodkiewką, szczypiorkiem, cebulą czy miętą świetnie nadaje się na kanapki. Wspaniale smakuje z makaronem okraszonym cynamonem.  Doskonale sprawdzi się w domowych sernikach.



Jak zrobić jogurt lub ser w domu? 
Warto zaopatrzyć się w jogurtownicę.

Zestaw do produkcji sera i jogurtu All-in-one YogurBerry zaprojektowany został z myślą o osobach, dla których naturalna żywność to styl życia. Samodzielne wytwarzanie przetworów mlecznych jest procesem skomplikowanym, ale pojemnik do wytwarzania jogurtu YogurBerry upraszcza wszystko do kilku nieskomplikowanych czynności! Wystarczy jedynie mleko oraz specjalny zestaw startowy zawierający bakterie niezbędne do fermentacji, które zawarte są w zestawie All-in-one YogurBerry. Zasada działania YogurBerry jest niezwykle prosta – specjalnie zaprojektowany pojemnik umożliwia szybką i całkowicie naturalną fermentację mleka, które pod wpływem działania specjalnych bakterii zamienia się w zdrowy i pełen składników odżywczych jogurt. Z otrzymanego jogurtu w kilku prostych krokach możemy zrobić unikalny domowy ser. Do przygotowania jogurtu w pojemniku YogurBerry potrzebne jest mleko – do tego celu należy użyć zwykłego mleka pełnotłustego, gdyż produkty odtłuszczone i wzbogacane wapniem, kwasem DHA lub witaminami nie nadają się do fermentacji. Oprócz tego należy wykorzystać saszetkę startową lub zaczyn z żywymi bakteriami. 

Jogurtownica YogurBerry to unikalny pojemnik do produkcji domowych jogurtów.
Każdy miłośnik pysznych i zdrowych jogurtów i serów , od dziś może przygotowywać je samodzielnie od podstaw! Zestaw do produkcji sera i jogurtu All-in-one YogurBerry zaprojektowany został z myślą o osobach, dla których naturalna żywność to styl życia. Samodzielne wytwarzanie przetworów mlecznych jest procesem skomplikowanym, ale pojemnik do wytwarzania jogurtu YogurBerry upraszcza wszystko do kilku nieskomplikowanych czynności! Wystarczy jedynie mleko oraz specjalny zestaw startowy zawierający bakterie niezbędne do fermentacji, które zawarte są w zestawie All-in-one YogurBerry.

Jogurtownica All-in-one YogurBerry – najprostszy sposób na domowy jogurt i ser
Zasada działania YogurBerry jest niezwykle prosta – specjalnie zaprojektowany pojemnik umożliwia szybką i całkowicie naturalną fermentację mleka, które pod wpływem działania specjalnych bakterii zamienia się w zdrowy i pełen składników odżywczych jogurt. Z otrzymanego jogurtu w kilku prostych krokach możemy zrobić unikalny domowy ser. Najlepiej do tego celu wykorzystać domowy jogurt wyprodukowany z pomocą jogurtownicy YogurBerry – inne produkty mogą nie nadawać się do tego celu, gdyż produkowane przemysłowo jogurty nie zawierają serwatki.

Jak mleko zamienia się w jogurt? Dzieje się to pod wpływem procesów fermentacyjnych wywołanych przez żywe bakterie mlekowe oraz szczepy bakterii lactobacillus. To właśnie dlatego do produkcji domowego jogurtu potrzebny jest zestaw startowy, który dołaczony jest do zestawu zawierający odpowiednio wyselekcjonowane mikroorganizmy. Do produkcji kolejnych partii ulubionego przysmaku nie potrzeba już nowej saszetki z bakteriami – w roli zaczynu fermentacyjnego wykorzystać można część przygotowanego wcześniej jogurtu.
Pojemnik do produkcji jogurtu i sera YogurBerry składa się z siedmiu części - zestaw składa się z komory głównej i pokrywy, uchwytu i wieczka, pojemnika na jogurt oraz forma do sera z wieczkiem. Wszystkie elementy wyprodukowano z innowacyjnego tworzywa o nazwie Tritan. Ten unikalny surowiec jest niezwykle wytrzymały i całkowicie bezpieczny dla zdrowia – w jego składzie nie znajdziemy toksycznych substancji BPA, co potwierdzają przeprowadzone testy bezpieczeństwa U.S. FDA 21 CFR 177.1520 / 2420). Pojemnik jest obojętny biologicznie i nie absorbuje żadnych zapachów, barw i smaków.

Kompletny zestaw do produkcji sera i jogurtu YogurBerry – jak to działa?
Do przygotowania jogurtu w pojemniku YogurBerry potrzebne jest mleko – do tego celu należy użyć zwykłego mleka pełnotłustego, gdyż produkty odtłuszczone i wzbogacane wapniem, kwasem DHA lub witaminami nie nadają się do fermentacji. Oprócz tego należy wykorzystać saszetkę startową lub zaczyn z żywymi bakteriami.
W przypadku, gdy jogurt jest zbyt płynny, można przedłużyć fermentację o jedną lub dwie godziny. Dla uzyskania najlepszej jakości gotowego produktu, warto przetrzymać go w lodowce przez 24 godziny bez mieszania. Jogurt powinien zostać spożyty w ciągu 7 dni od dnia produkcji. Czasami na jogurcie pojawia się żółty płyn. Nie należy się tym przejmować, gdyż jest to zwykła serwatka – pozostałość po fermentacji krowiego mleka. Naturalnym objawem fermentacji może być też podniesienie się ciśnienia w pojemniku i uwypuklenie wieczka – w takim wypadku wystarczy je tylko docisnąć.

Dlaczego warto kupić pojemnik do produkcji jogurtu i sera YogurBerry?
Mimo prostej konstrukcji, zestaw YogurBerry jest niezwykle finezyjnym i przemyślanym urządzeniem. Co zyskujemy wybierając właśnie ten unikalny produkt?
⇒ Możliwość produkcji własnego, całkowicie naturalnego jogurtu i sera w warunkach domowych.
  Pewność, że do produkcji jogurtu, czy też sera nie wykorzystano żadnych barwników czy szkodliwych konserwantów. Również sam pojemnik jest w stu procentach bezpieczny dla użytkowników.
 Wysoką jakość – bezpieczne zamknięcie, elegancki wygląd i doskonale spasowane elementy sprawiają, że użytkowanie jogurtownicy będzie prawdziwą przyjemnością, a sam pojemnik stanie się wyjątkową ozdobą kuchennego blatu.
  Satysfakcję z samodzielnie przygotowanego jogurtu i sera – poza oczywistymi atutami dla zdrowia, to także wspaniała okazja, aby zabłysnąć przed znajomymi i rodziną.
  Prostą obsługę – przygotowanie domowego jogurtu jest tak proste, że pod nadzorem dorosłych mogą go wytwarzać nawet starsze dzieci.

Foremka do sera YogurtBerry pracuje w oparciu o naturalny proces zimnej fermentacji, a ser można wyprodukować wykonując zaledwie kilka prostych czynności:
1.  Do foremki wlewamy 800 mililitrów dobrze sfermentowanego jogurtu domowego.
2. Zamykamy foremkę wieczkiem i wkładamy do komory przetwarzającej, którą również zamykamy pokrywką.
3. Jogurtownicę YogurtBerry wkładamy w całości do lodówki na okres minimum 24 godzin.
4.  Po upływie doby ser jest gotowy do spożycia.

Domowy ser idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek lub kanapek. Do produkcji można także użyć świeżego jogurtu, ale gotowy ser będzie wtedy nieco mniej zwięzły i rzadszy. Gotowy twarożek należy spożyć w ciągu 3-5 dni.

Kompletny zestaw do produkcji sera i jogurtu zawiera:
   Jogurtownicę Yogurberry
   Foremkę do sera
   Bakterie do wytwarzania jogurtu - Zestaw startowy Yogurberry 2gx1




Poniżej znajduje się film, który warto obejrzeć.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz