Wędlin na polskim rynku jest ogromny wybór. Są takie, które zasługują na uwagę, inne należy omijać szerokim łukiem.
Alternatywą do gotowych wytworów są te wykonane w domowej kuchni. Ktoś powie: "Za dużo pracy, nie mam czasu". A ja mam sposób na wykonanie szybkiego i smacznego dodatku do pieczywa, bo ja w swojej kuchni nie spędzam dużej ilości czasu. Mam być jednak smacznie i ładnie podane.
Co tym razem proponuję? Polecam pastę z piersi z indyka. Gwarantuję, że jest ona nie tylko niebiańsko smaczna, ale też nie wymaga od zapracowanych domowników dużej ilości czasu.
Oto przepis.
Produkty:
⇒ 1 kg piersi z indyka (szczególnie polecam same polędwiczki);
⇒ 1 seler;
⇒ 4 średniej wielkości cebule;
⇒ 2 łyżki oleju rzepakowego;
⇒ przyprawy: tymianek, mielony kminek, majeranek, mielona słodka papryka, sól;
⇒ gałązka świeżego lubczyku (z jego braku - lubczyk suszony)
⇒ 1 szklanka wody
Sposób wykonania:
W thermomixie to danie robi się samo. W innym przypadku trzeba skorzystać z dowolnego kuchennego robota.
Drobno zmiksować cebulę i na 5 minut włączyć thermomix, temp 100° C . Włożyć mięso i seler pokrojone na kawałki, dosypać przyprawy. Wszystko zalać wrzątkiem. Włączyć thermomix na 1 godz. - początkowo obroty 1, temp. 100°. Kiedy mięso zmięknie, przestawić na obroty 5. Po godzinie zmiksować na gładką masę. Nadaje się ona nie tylko na kanapki. Można ją wykorzystać do nadziania wytrawnych naleśników lub krokietów.
![]() |
Źródło zdjęcia - tutaj. |
![]() |
Źródło zdjęcia - tutaj. |
Jeśli nie dysponujemy thermomixem, to należy lekko przesmażyć na rozgrzanym oleju posiekaną cebulkę, przełożyć do garnka razem z pozostałymi produktami i gotować na wolnym ogniu (albo piec w piekarniku) aż do miękkości. Za pomocą robota kuchennego zmiksować gotową potrawę.
Przetestowałam też, że pastę można zamrozić i wykorzystać, kiedy nie mamy czasu na zakupy. To duże ułatwienie dla zapracowanych albo dla tych, którzy poza kuchnią znajdują więcej przyjemności.
Uwielbiam wszelkie pasty do pieczywa i bardzo często je robię. I mięsne i warzywne i serowe i jajeczne. Każda z nich jest pyszna i wyjątkowa i jestem pewna, że tak samo jest z tą proponowaną przez Ciebie:) Bardzo chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Rewelacyjny smak
OdpowiedzUsuńTo przepis idealny dla mnie :) Dziękuję:) Takie smarowidła są rewelacyjne! Ostatnio robiłam ,,wątrobianą'' w słoikach - również polecam :)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie :).
OdpowiedzUsuń