Domowe wypieki, choćby te najprostsze, nie mają sobie równych. W myśl powiedzenia "Wiem, co jem" używam produktów najwyższej jakości. Dawno zrezygnowałam z margaryny, do pieczenia używam tylko masła lub oleju rzepakowego. Jajka pochodzą z małego gospodarstwa, gdzie kury biegają po dużym podwórku.
Dziś proponuję pyszne ciasteczka, bardzo łatwe do zrobienia.
Składniki:
- ½ kg mąki
- 200 - 250 g masła
- 3 - 4 łyżki śmietany
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie - gruby kryształ do posypania rogalików
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- szczypta soli
- nadzienie - marmolada
Sposób wykonania:
Posiekać tłuszcz z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wszystkie te czynności wykonałam w thermomixie, który od ok. 20 lat pomaga mi w kuchni. Jeśli ciasto będzie za luźne, dodać mąkę. Odstawić je na pół godziny do lodówki.
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować obydwie na grubość ok. ½ cm na kształt koła. Podzielić każde koło na 8 równych części. Na każdą z nich wyłożyć łyżeczkę marmolady i zwinąć, zaczynając od najszerszego miejsca. Uformować rogaliki i zamknąć ich końce. Posmarować białkiem. Można posypać grubym cukrem kryształem. Piec na złoty w temperaturze 180° C ok. 20 minut. Jeśli nie użyliśmy wcześniej cukru, to gorące posypać cukrem pudrem.
Podsyłam jeszcze linki prowadzące do innych, równie smacznych ciasteczek.
1 .Serowe ciasteczka
Dziękuję za przepisy na pewno się przydadzą. Smacznego😁pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam. Życzę udanego pieczenia 🍰 Pozdrawiam serdecznie 😘
Usuń