12 wrz 2025

Dlaczego warto jeść pomidory?

Sezon na pomidory trwa. Warto je jeść, ponieważ są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Oto główne powody:

Źródło zdjęcia - tutaj


1. Bogactwo likopenu (silny przeciwutleniacz)

  • Likopen to czerwony barwnik, który:

    • chroni komórki przed stresem oksydacyjnym,

    • może zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów (np. prostaty),

    • wspiera zdrowie serca,

    • działa przeciwzapalnie.

Co ciekawe: likopen lepiej wchłania się z przetworzonych pomidorów – np. sosów, keczupu czy zupy pomidorowej.

2. Mało kalorii, dużo wody

  • Pomidory składają się w ok. 95% z wody,

  • Są niskokaloryczne (ok. 18 kcal/100 g),

  • Idealne dla osób na diecie odchudzającej.

3. Wspierają odporność

  • Zawierają witaminę C, E i beta-karoten,

  • Pomagają zwalczać wolne rodniki,

  • Wzmacniają układ odpornościowy.

4. Dobre dla serca

  • Potas zawarty w pomidorach:

    • obniża ciśnienie krwi,

    • wspomaga pracę serca.

5. Poprawiają trawienie

  • Zawierają błonnik, który:

    • wspomaga perystaltykę jelit,

    • reguluje poziom cukru i cholesterolu.

6. Dobre dla skóry i oczu

  • Dzięki witaminie A i antyoksydantom:

    • wspierają zdrowie skóry,

    • chronią wzrok.

7. Wszechstronność w kuchni

  • Można je jeść na surowo, gotować, piec, suszyć, blendować – pasują do sałatek, zup, sosów, kanapek i wielu innych potraw.

Uwaga:

Osoby z problemami żołądkowymi (np. refluks, wrzody) mogą źle tolerować surowe pomidory – wtedy lepiej jeść je w postaci gotowanej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz