Sezon na pomidory trwa. Warto je jeść, ponieważ są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Oto główne powody:
Źródło zdjęcia - tutaj |
1. Bogactwo likopenu (silny przeciwutleniacz)
-
Likopen to czerwony barwnik, który:
-
chroni komórki przed stresem oksydacyjnym,
-
może zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów (np. prostaty),
-
wspiera zdrowie serca,
-
działa przeciwzapalnie.
-
Co ciekawe: likopen lepiej wchłania się z przetworzonych pomidorów – np. sosów, keczupu czy zupy pomidorowej.
2. Mało kalorii, dużo wody
-
Pomidory składają się w ok. 95% z wody,
-
Są niskokaloryczne (ok. 18 kcal/100 g),
-
Idealne dla osób na diecie odchudzającej.
3. Wspierają odporność
-
Zawierają witaminę C, E i beta-karoten,
-
Pomagają zwalczać wolne rodniki,
-
Wzmacniają układ odpornościowy.
4. Dobre dla serca
-
Potas zawarty w pomidorach:
-
obniża ciśnienie krwi,
-
wspomaga pracę serca.
-
5. Poprawiają trawienie
-
Zawierają błonnik, który:
-
wspomaga perystaltykę jelit,
-
reguluje poziom cukru i cholesterolu.
-
6. Dobre dla skóry i oczu
-
Dzięki witaminie A i antyoksydantom:
-
wspierają zdrowie skóry,
-
chronią wzrok.
-
7. Wszechstronność w kuchni
-
Można je jeść na surowo, gotować, piec, suszyć, blendować – pasują do sałatek, zup, sosów, kanapek i wielu innych potraw.
Uwaga:
Osoby z problemami żołądkowymi (np. refluks, wrzody) mogą źle tolerować surowe pomidory – wtedy lepiej jeść je w postaci gotowanej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz