Dostałam od znajomych czosnek niedźwiedzi
roślinę znaną ze swych właściwości leczniczych i smakowych. 

Pączki kwiatowe włożyłam do szklanego wazonika.



"Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum L.) – gatunek rośliny z podrodziny czosnkowych z rodziny amarylkowatych. Rośnie dziko na terenie EuropyAzji Mniejszej i Kaukazu, jest też uprawiany w innych regionach. Element łącznikowy subatlantycko-śródziemnomorski. W Polsce występuje na całym terenie, głównie jednak w SudetachKarpatach, na Pogórzu i na przyległym obszarze (Kotlina Sandomierska i wyżyny), gdzie jest dość pospolity. Na niżu jest dużo rzadszy. W Polsce objęty ochroną częściową.




Roślina lecznicza
Czosnek niedźwiedzi ma podobne własności lecznicze, jak czosnek pospolity i inne gatunki czosnków. Ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega nowotworom złośliwymmiażdżycy, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Jego silne działanie bakteriobójcze szczególnie przydatne jest przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, przy tym dodatkowo oprócz zabijania bakterii czosnek pobudza wydzielanie śluzu w oskrzelach. Jeśli ma być stosowany do pobudzenia procesów trawiennych, to najlepiej jest go zebrać na początku pory kwitnienia.
Roślina jadalna
Aromatyczne, pachnące czosnkiem liście zawierają dużo witaminy C, pobudzają apetyt. Zalecane są jako składnik wiosennych zup (zastosowanie popularne do dzisiaj w Rosji); można je też dodawać do sałatek i kisić oraz marynować w oliwie (przysmak w Niemczech)." *
* Źródło - klik
...................................................................................................................................................................

Prawdę mówiąc, kiedyś słyszałam dobre opinie o tej roślinie, nawet zasadziłam w ogrodzie i... zapomniałam. Tym razem taka ilość czosnku niedźwiedziego pobudziła mnie do działania. Zrobiłam pyszną sałatkę i, jak to u mnie często bywa, prostą w przygotowaniu :)

Składniki:
- czosnek niedźwiedzi
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3 jajka
- 1 łyżka majonezu
- jogurt naturalny
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:

Odsączyć tuńczyka i rozdrobnić rybę. Ugotować jajka na twardo i posiekać. Pokroić liście czosnku niedźwiedziego i lekko je posolić. Ułożyć w salaterce warstwami: tuńczyka, jajka, czosnek niedźwiedzi. Całość polać sosem zrobionym z jogurtu i majonezu. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.








Sałatkę można podać z ciemnym pieczywem posmarowanym masłem.

Pysznie, szybko, zdrowo.

Polecam.

Pozdrawiam cieplutko :)

Pa, pa :)

Podobne wpisy

12 komentarzy:

  1. O tak, czosnek niedźwiedzi jest pyszny i zdrowy. Mam, zajadam prosto z "krzaczka" Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam w swym ogrodzie czosnek niedźwiedzi. Na wiosnę systematycznie jadamy liście (do kwitnienia), po kwitnieniu zasychają.Zbieram też i suszę używając potem jako przyprawy.
    A z liści np. robię pastę twarogową z jajkiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie próbowałam....jak będe miała ogród z pewnością zasadzę...

    www.kobietawielozadaniowa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto korzystać z dobrodziejstwa czosnku niedźwiedziego.

      Usuń
  4. W tym roku koniecznie muszę pamiętać, by kupić nasiona i wysadzić w ogródku ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czosnek niedźwiedzi warto mieć w ogrodzie.

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Bo taka jest :) Jeszcze raz polecam :)

      Usuń
  6. A kto mi ją zrobi w czasie, gdy czytam?;)

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy

Moja lista blogów