Ogólnie wiadomym jest, że spożywanie warzyw służy zdrowiu, dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Wydawać by się mogło, że zimą dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony, jednak tak nie jest. Na półkach sklepowych w warzywniakach i marketach nie brakuje ich. Wkładajmy więc do koszyków te dobrodziejstwa i korzystajmy z nich jak najczęściej. Na dobę powinniśmy skonsumować co najmniej 1/2 kg warzyw. Im więcej świeżych lub kiszonych tym lepiej.
Dziś proponuję surówkę ze świeżego szpinaku. Kiedyś szpinak kojarzył się z niesmaczną pulpą, którą niewiele osób miało ochotę jeść. Choć przyznam, że smakowała mi ona np. z jajecznicą 😉
Źródło zdjęcia - tutaj |
Składniki:
⇒ 2 garści świeżego szpinaku
⇒ 4 średniej wielkości ogórki kiszone
⇒ garść pomidorów koktajlowych
⇒ 1 łyżka oleju z rokitnika (lub oliwy)
⇒ sól, pieprz
Sposób wykonania:
Posiekać szpinak, drobno pokroić kiszone ogórki, a pomidory koktajlowe na 3 - 4 cząstki. Dodać olej z rokitnika lub oliwę, doprawić solą i pieprzem.
Do surówki dodałam olej z rokitnika. To bardzo dobry dodatek do potraw. Ma on niebywałe właściwości.
Źródło zdjęcia - tutaj |
Popularyzator ziołolecznictwa Zbigniew Tomasz Nowak zachęca do spożywania rokitnika zwanego oliwką północy.
Zachęcam do zajrzenia pod ten link: https://pytanienasniadanie.tvp.pl/45631140/rokitnik-wielka-moc-malego-owocu.
I jeszcze informacja ważna w tym szalonym pandemicznym czasie:
"Z pojawiających się informacji wynika, że naukowcy z Korei Południowej i Chin stwierdzili, że bakterie probiotyczne wyekstrahowane z owoców rokitnika mają dużo bakterii mlekowych (L. Gasseri), które hamują aktywację puryn – źródła energii wymaganego do mutacji nowego koronawirusa. Mają oni nadzieję, że pozwoli to na wytworzenie dodatkowego leku na rozprzestrzenianie cię COVID-19 w naszym kraju i w świecie." *
* Źródło informacji - tutaj.
Z kolei liście szpinaku działają antynowotworowo i chronią przed miażdżycą. Szpinak zawiera beta-karoten, witaminę C oraz luteiny (przeciwutleniacze), potas, żelazo i kwas foliowy.
Szpinak polecam też jako składnik tarty. Jest pyszna.
Pysznie wygląda, na pewno dobre ;)
OdpowiedzUsuńciekawy artykuł i fajne pomysły
OdpowiedzUsuńSmacznie to wygląda !
OdpowiedzUsuń