23 mar 2021

# przepisy

Surówka ze świeżego szpinaku z olejem z rokitnika

Ogólnie wiadomym jest, że spożywanie warzyw służy zdrowiu, dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Wydawać by się mogło, że zimą dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony, jednak tak nie jest. Na półkach sklepowych w warzywniakach i marketach nie brakuje ich. Wkładajmy więc do koszyków te dobrodziejstwa i korzystajmy z nich jak najczęściej. Na dobę powinniśmy skonsumować co najmniej 1/2 kg warzyw. Im więcej świeżych lub kiszonych tym lepiej.

Dziś proponuję surówkę ze świeżego szpinaku. Kiedyś szpinak kojarzył się z niesmaczną pulpą, którą niewiele osób miało ochotę jeść. Choć przyznam, że smakowała mi ona np. z jajecznicą 😉


Źródło zdjęcia - tutaj

Składniki:

⇒ 2 garści świeżego szpinaku

⇒ 4 średniej wielkości ogórki kiszone

⇒ garść pomidorów koktajlowych

⇒ 1 łyżka oleju z rokitnika (lub oliwy)

⇒ sól, pieprz

Sposób wykonania:

Posiekać szpinak, drobno pokroić kiszone ogórki, a pomidory koktajlowe na 3 - 4 cząstki. Dodać olej z rokitnika lub oliwę, doprawić solą i pieprzem.


Do surówki dodałam olej z rokitnika. To bardzo dobry dodatek do potraw. Ma on niebywałe właściwości. 

Źródło zdjęcia - tutaj

Popularyzator ziołolecznictwa Zbigniew Tomasz Nowak zachęca do spożywania rokitnika zwanego oliwką północy.

Zachęcam do zajrzenia pod ten link: https://pytanienasniadanie.tvp.pl/45631140/rokitnik-wielka-moc-malego-owocu

I jeszcze informacja ważna w tym szalonym pandemicznym czasie:

"Z pojawiających się informacji wynika, że naukowcy z Korei Południowej i Chin stwierdzili, że bakterie probiotyczne wyekstrahowane z owoców rokitnika mają dużo bakterii mlekowych (L. Gasseri), które hamują aktywację puryn – źródła energii wymaganego do mutacji nowego koronawirusa. Mają oni nadzieję, że pozwoli to na wytworzenie dodatkowego leku na rozprzestrzenianie cię COVID-19 w naszym kraju i w świecie." *

* Źródło informacji - tutaj.

Z kolei liście szpinaku działają antynowotworowo i chronią przed miażdżycą. Szpinak zawiera beta-karoten, witaminę C oraz luteiny (przeciwutleniacze), potas, żelazo i kwas foliowy.



Szpinak polecam też jako składnik tarty. Jest pyszna.













3 komentarze: