4 kwi 2022

# przepisy

Kotlety z indyka w kukurydzianej panierce

W swoim jadłospisie uwzględniam mięso - najczęściej z indyka. Gotuję z niego rosół, sporządzam gulasz, robię kotlety, sznycle, dodaję do pizzy.  

Mięso z indyka charakteryzuje się niższą kalorycznością od innych mięs. W 100g indyka jest od 80 do 100 g kcal w zależności od części (najmniej zawiera pierś, a najwięcej udo). Mięso to nie jest naszpikowane chemią i antybiotykami. 

Dziś proponuję kotlety w panierce z płatków kukurydzianych. 


Składniki:

⇒ 30 dag piersi z indyka

⇒ 1 jajko

⇒ chrupki kukurydziane

 ½ łyżeczki oleju rzepakowego

⇒ sół i pieprz do smaku

⇒ ½ szklanki wody

Sposób wykonania:

Rozbić tłuczkiem 2 kawałki fileta z indyka, posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane mięso zamoczyć w roztrzepanym jajku i opanierować w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. Wyłożyć na formę lekko posmarowaną olejem rzepakowym. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 40 minut. 

Porada: do komory piekarnika wstawić garnuszek z wodą. Kotlety będą bardzo soczyste.



Tak przygotowane mięso podawać z dowolnymi warzywami i ziemniakami lub ryżem. Zaletą proponowanego dania jest to, że można je bardzo szybko przygotować. Czas przeznaczony na ewentualne smażenie kotletów można spożytkować w inny sposób. Zaletą będzie również ich niższa kaloryczność w porównaniu z mięsem smażonym.











5 komentarzy:

  1. Oooo, robiłam kiedyś takie i bardzo wszystkim smakowały - zwłaszcza mojemu synkowi, który generalnie jest raczej niejadkiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kotleciki w owsianej, czy sezamowej panierce, już robiłam, ale nie wpadłam, aby obtoczyć jej w płatkach kukurydzianych. Pomysł chętnie podchwytuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię w ten sposób kurczaka, muszę spróbować z indykiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. W naszym domu nie jada się kurczaków od czasu, kiedy się okazało, że jedno z dzieci jest uczulone na mięso kurze.

      Usuń