22 kwi 2022

# przepisy

Racuszki migdałowe z ricottą

Lubię robić racuszki. To szybkie, łatwe do przygotowania i smaczne danie, które nadaje się na śniadanie, obiad i kolację. Tym razem zrobiłam ciasto z mąką migdałową. 


Składniki:

⇒ mąka migdałowa

⇒ mąka pszenna krupczatka

⇒ szklanka maślanki

⇒ 2 jajka

⇒ ricotta

⇒ rodzynki królewskie

⇒ 1 łyżeczka sody oczyszczonej

⇒ ½ łyżeczki soli

⇒ olej rzepakowy lub masło klarowane

Sposób wykonania:

Dokładnie połączyć wszystkie składniki oprócz tłuszczu i ricotty. Mąki wziąć tyle (pól na pół migdałowej i pszennej), aby powstało ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Smażyć placuszki na mocno rozgrzanym oleju lub maśle. Placuszki odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Na każdy placuszek nałożyć łyżkę ricotty. Zalać wrzątkiem rodzynki, odcedzić i ułożyć na racuszkach. Łasuchy mogą sobie posłodzić placuszki cukrem pudrem😊



Racuszki można udekorować dostępnymi w sezonie jadalnymi kwiatami. Tym razem użyłam bratków. 

Źródło zdjęcia - tutaj

Płatki bratków są świetnym dodatkiem do sałatek i deserów. Stanowią wspaniałą dekorację dań. Ale to nie jedyna ich zaleta. Są one przede wszystkim bogate w witaminy (głównie C). Zawierają mnóstwo związków biologicznie czynnych mających właściwości przeciwutleniające (karotenoidy, polifenole i flawonoidy). Ponadto bratek pomaga zwalczać przeziębienie i zakażenie dróg moczowych. Wspomaga również leczenie miażdżycy i trawienie. 



7 komentarzy:

  1. dzień dobry.
    Vitamins are good for our health, isn't it? I also want to have a fun meal together with the beautiful of the flowers. Thanks for posted the recipe on here!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wyglądają! Chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy dodatek mąki wpływa w wyczuwalny sposób na smak placuszków? Nigdy jej nie wykorzystywałam i nie wiem czy kupować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do wszystkich wypieków używam mąki krupczatki. Mąka migdałowa wnosi nową jakość, ale nie zmienia mocno smaku wypieków.

      Usuń
  4. Też lubię racuszki, ale u mnie trzeba by zrobić ich o wiele więcej :-)
    Krystyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet przy dużej ilości przygotowanie takiego dania idzie szybko.

      Usuń