Lubię robić racuszki. To szybkie, łatwe do przygotowania i smaczne danie, które nadaje się na śniadanie, obiad i kolację. Tym razem zrobiłam ciasto z mąką migdałową.
Składniki:
⇒ mąka migdałowa
⇒ mąka pszenna krupczatka
⇒ szklanka maślanki
⇒ 2 jajka
⇒ ricotta
⇒ rodzynki królewskie
⇒ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
⇒ ½ łyżeczki soli
⇒ olej rzepakowy lub masło klarowane
Sposób wykonania:
Dokładnie połączyć wszystkie składniki oprócz tłuszczu i ricotty. Mąki wziąć tyle (pól na pół migdałowej i pszennej), aby powstało ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Smażyć placuszki na mocno rozgrzanym oleju lub maśle. Placuszki odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Na każdy placuszek nałożyć łyżkę ricotty. Zalać wrzątkiem rodzynki, odcedzić i ułożyć na racuszkach. Łasuchy mogą sobie posłodzić placuszki cukrem pudrem😊
Racuszki można udekorować dostępnymi w sezonie jadalnymi kwiatami. Tym razem użyłam bratków.
Źródło zdjęcia - tutaj |
dzień dobry.
OdpowiedzUsuńVitamins are good for our health, isn't it? I also want to have a fun meal together with the beautiful of the flowers. Thanks for posted the recipe on here!
Przepysznie wyglądają! Chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam😘
UsuńCzy dodatek mąki wpływa w wyczuwalny sposób na smak placuszków? Nigdy jej nie wykorzystywałam i nie wiem czy kupować?
OdpowiedzUsuńDo wszystkich wypieków używam mąki krupczatki. Mąka migdałowa wnosi nową jakość, ale nie zmienia mocno smaku wypieków.
UsuńTeż lubię racuszki, ale u mnie trzeba by zrobić ich o wiele więcej :-)
OdpowiedzUsuńKrystyna
Nawet przy dużej ilości przygotowanie takiego dania idzie szybko.
Usuń