24 lip 2022

# przepisy

Placuszki z cukinii jeszcze raz

Lato to naręcze kwiatów, słodkie truskawki, czereśnie, jagody i kosz świeżych warzyw. Moc witamin zamknięta w kolorowych jarzynach. Nic, tylko korzystać, bo to samo zdrowie. Przygotowywanie potraw nigdy nie jest tak łatwe, jak właśnie latem. Może być szybko, smacznie i zdrowo.

Jednym z moich ulubionych letnich warzyw jest cukinia.

Źródło zdjęcia - tutaj

Cukinia obfituje w witaminę C. W jej skład wchodzą również karoten i witaminy z grupy B oraz witamina K. stanowi  źródło kwasu foliowego, kwasu pantotenowego oraz choliny. Zawiera sporo potasu, sodu, fosforu oraz wapnia. Jest jednym z pierwszych warzyw, które  można serwować małym dzieciom. 

Cukinia jest niskokaloryczna. W 100 g cukinii znajduje się 21 kcal, 2,71 g białka, 3,11 g węglowodanów, 1,1 g błonnika.

Charakteryzuje się właściwościami leczniczymi:

  • odkwasza organizm (właściwości alkalizujące),
  • wspiera odchudzanie,
  • przeciwdziała gromadzeniu się wody w organizmie,
  • ma działanie przeciwnowotworowe,
  • chroni oczy - zawarta w warzywie zeaksantyna i luteina zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej lub chorób siatkówki,
  • pomaga w walce z cukrzycą (niski indeks glikemiczny sprawia, że poziom cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie),
  • pomaga przy wrzodach żołądka,
  • wzmacnia krzepliwość krwi,
  • poprawia pracę mózgu,
  • redukuje stres.*
* źródło - tutaj

Są jednak osoby, które powinny unikać cukinii. Nie powinni jej jeść cierpiący na: 
  • wrzody żołądka,
  • choroby układu pokarmowego,
  • biegunkę
  • stany zapalne woreczka żółciowego,
  • choroby nerek.*
* źródło - tutaj

Przepis na smaczne placuszki z cukinii

Składniki:

⇒ kilka młodych cukinii 

⇒ 1 cebula

⇒ 3 jajka

⇒ garść otrąb żytnich

⇒ sól, pieprz

⇒ olej rzepakowy

Sposób wykonania:

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić, odczekać aż puści sok, przełożyć na sito i odsączyć. Połączyć z jajkami, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, otrębami. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju rzepakowy. Podawać z ziemniakami lub solo i maślanką.


A oto inne dania z cukinią:

Cukinia pięknie kwitnie. Takie kwiaty można panierować i podawać na letni obiad.

Źródło zdjęcia - tutaj


1 komentarz:

  1. Bardzo fajne pomysły na wykorzystanie cukinii :D Ja lubię placki z cukinii, ziemniaków i marchewki, brownie z cukinii oraz pasztet z cukinii, no i oczywiście leczo :)

    OdpowiedzUsuń