24 lis 2017

# przepisy

Ciasto z borówką amerykańską

Do codziennej kawy proponuję łatwe do zrobienia ciasto. Jest inna wersja proponowanego już wcześniej wypieku. Dziś wykorzystamy borówki amerykańskie, ale równie dobrze mogą być inne owoce.



Składniki:
➠ 2 1/2 szklanki mąki krupczatki
➠ 4 łyżki cukru (do ciasta)
➠ cukier waniliowy (można pominąć)
➠ 4 żółtka
➠ 200 g masła
➠ 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
➠ 1 szklanka cukru (do białek)  
➠ 20 dag borówek amerykańskich
➠ 2 łyżki kakao

Sposób wykonania:
Mąkę posiekać z masłem, dodać 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka. Ciasto dobrze wyrobić na stolnicy i podzielić na 3 części. 1., największą część, rozciągnąć w formie (ja używam ceramicznej). Ciasto posmarować dżemem lub powidłami. Ja używam śliwkowych, zrobionych własnoręcznie z najprawdziwszych polskich węgierek (bez cukru i innych dodatków, tylko same owoce doprawione miodem i cynamonem). Drugą część schłodzonego w lodówce ciasta zetrzeć na tarce o największych oczkach, posypując powidła (dżem). Ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier i dalej ubijać, tak długo, aż powstanie gładka masa. Wyłożyć ją na starte ciasto. Trzecią część ciasta połączonego z kakao i schłodzonego w lodówce zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na pianę. Piec w temperaturze ok. 180° C.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz