20 mar 2020

# przepisy

Grahamki

Edit: udostępniam archiwalny post. Wiele osób w czasie pandemii zabrało się za pieczenie chleba i bułek.

Bułeczki grahamki są świetne na śniadanie. Można je szybko zrobić. Przepis jest bardzo prosty.

Składniki:
  • 40 dag mąki pszennej razowej;
  • 3 dag drożdży (lub ok. 1/2 szklanki zakwasu);
  • ok. 1/2 szklanki mleka lub maślanki (mniej, jeśli dodamy zakwas);
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • dodatki wg upodobania: siemię lniane, słonecznik, kminek.
Zamiast drożdży można dodać samodzielnie przygotowany zakwas: mąkę żytnią żurkową zalać  w szklanym słoiku ostudzoną przegotowaną wodą tak, aby mąka była przykryta. Na słoik nałożyć bawełnianą lub lnianą ściereczkę i postawić na okno. Dobrze, jeśli na będzie w słońcu - wtedy zakwas zrobi się szybkiej i nie stanie się gorzki. Codziennie zamieszać. Po kilku dniach zakwas wstawić do lodówki. Stosować na "oko". Pieczywo będzie cięższe niż zrobione na drożdżach, ale tak ma być.

Sposób wykonania:
Wyrobić wszystkie składniki, pamiętając o tym, aby nie wsypać na drożdże soli. Zwijać w ślimaczki. Rozpocząć pieczenie od 90 stopni C, po ok. 10 minutach zwiększyć do 180 stopni C. Piec na złoty kolor.


Bułeczki są bardzo smaczne i chrupiące.




Polecam i życzę smacznego :)

Będzie mi niezwykle miło, jeśli polubicie mnie na moim fanpagu na fb :)

Pozdrawiam słonecznie.

Pa, pa ..

8 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie - byłabym szczęśliwa, gdyby ktoś je dla mnie upiekł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze są cieplutkie. Podobno nie powinno się jeść ciepłego pieczywa, ale co tam :)

      Usuń
  2. odnotowałam,grahamki uwielbiam więc skorzystam z przepisu :)pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego :) Zamiast drożdży można dodać samodzielnie przygotowany zakwas: mąkę żytnią żurkową zalać w szklanym słoiku ostudzoną przegotowaną wodą tak, aby mąka była przykryta. Na słoik nałożyć bawełnianą lub lnianą ściereczkę i postawić na okno. Dobrze, jeśli na będzie w słońcu - wtedy zakwas zrobi się szybkiej i nie stanie się gorzki. Codziennie zamieszać. Po kilku dniach zakwas wstawić do lodówki. Stosować na "oko". Pieczywo będzie cięższe niż zrobione na drożdżach, ale tak ma być.

      Usuń
  3. Wyglądają smakowicie! Czyli tą sól na koniec dopiero? Nie wiedziałam, że nie można łączyć soli z drożdżami. Wtedy ciasto nie wyrośnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sól można dać w dowolnym momencie, byle tylko nie dotknęła bezpośrednio drożdży. W innym przypadku ciasto mało wyrośnie.

      Usuń