Nadeszło upragnione lato. Będziemy cieszyć się zbiorem świeżych owoców. Teraz mamy sezon na aromatyczne truskawki. Warto je jeść w świeżej postaci. Można spożywać takie solo, ze śmietaną i cukrem, w wypiekach.
Dziś proponuję pyszne migdałowe babeczki z truskawkami. Przepis na ciasteczka dostałam od koleżanki Joli, która może pochwalić sie wspaniałymi wypiekami. Nadzienie było zupełnie inne, ale tu już można uruchomić wodze fantazji.
Dziś proponuję pyszne migdałowe babeczki z truskawkami. Przepis na ciasteczka dostałam od koleżanki Joli, która może pochwalić sie wspaniałymi wypiekami. Nadzienie było zupełnie inne, ale tu już można uruchomić wodze fantazji.
Składniki ciasta
⇒ 20 dag mąki (krupczatki, migdałowej, owsianej w dowolnych proporcjach z przewagą migadałowej))
⇒ 10 dag masła
⇒ 5 dag cukru pudru
⇒ 2 żółtka
⇒ łyżeczka proszku do pieczenia
⇒ szczypta soli
⇒ 2 łyżeczki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Składniki nadzienia
⇒ galaretka cytrynowa
⇒ truskawki
⇒ śmietana 30 %
⇒ 2 łyżki cukru pudru
⇒ świeża mięta do dekoracji
Sposób wykonania:
Połączyć i wyrobić wszystkie składniki ciasta. Włożyć je do lodówki na ok. 1 godz. Podzielić ciasto na 12 części. Każdą z nich wylepić na porcelanowe lub inne tartaletki. Piec na złoty kolor. Na krótko przed podaniem wyłożyć truskawkami podzielonymi na cząstki, zalać dobrze stężałą galaretką. Na wierzch nanieść bitą śmietanę z cukrem i udekorować listkami świeżej mięty .
W przygotowywaniu babeczek pomagała mi Mała Królewna. Ona bardzo lubi uczestniczyć w pracach kuchennych, a i dla mnie to wielka radość. Malutkie paluszki układały truskawki na babeczkach. Poprosiłam Laurę, by kładła po 4 cząstki owoców na każdym ciastku. Malutka bardzo była przejęta wykonaniem zadania.
W przygotowywaniu babeczek pomagała mi Mała Królewna. Ona bardzo lubi uczestniczyć w pracach kuchennych, a i dla mnie to wielka radość. Malutkie paluszki układały truskawki na babeczkach. Poprosiłam Laurę, by kładła po 4 cząstki owoców na każdym ciastku. Malutka bardzo była przejęta wykonaniem zadania.
Są pyszne. Można poczęstować gości.
Wyglądają bardzo apetycznie. Trzeba wykorzystać sezonowe owoce :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Owoce sezonowe są pyszne i zawierają dużo witamin.
UsuńBardzo apetyczne i w sumie łatwy przepis :). Śliczna mała pomocnica :). Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńTo prawda, przepis na ciasto jest prosty, a nadzienie to już kwestia wyobraźni.
UsuńMoja pomocnica jest słodka :)