W swoim jadłospisie uwzględniam mięso - najczęściej z indyka. Gotuję z niego rosół, sporządzam gulasz, robię kotlety, sznycle, dodaję do pizzy.
Mięso z indyka charakteryzuje się niższą kalorycznością od innych mięs. W 100g indyka jest od 80 do 100 g kcal w zależności od części (najmniej zawiera pierś, a najwięcej udo). Mięso to nie jest naszpikowane chemią i antybiotykami.
Dziś proponuję kotlety w panierce z płatków kukurydzianych.
Składniki:
⇒ 30 dag piersi z indyka
⇒ 1 jajko
⇒ chrupki kukurydziane
⇒ ½ łyżeczki oleju rzepakowego
⇒ sół i pieprz do smaku
⇒ ½ szklanki wody
Sposób wykonania:
Rozbić tłuczkiem 2 kawałki fileta z indyka, posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane mięso zamoczyć w roztrzepanym jajku i opanierować w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. Wyłożyć na formę lekko posmarowaną olejem rzepakowym. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 40 minut.
Porada: do komory piekarnika wstawić garnuszek z wodą. Kotlety będą bardzo soczyste.
Oooo, robiłam kiedyś takie i bardzo wszystkim smakowały - zwłaszcza mojemu synkowi, który generalnie jest raczej niejadkiem.
OdpowiedzUsuńKotleciki w owsianej, czy sezamowej panierce, już robiłam, ale nie wpadłam, aby obtoczyć jej w płatkach kukurydzianych. Pomysł chętnie podchwytuję. :)
OdpowiedzUsuńRobię w ten sposób kurczaka, muszę spróbować z indykiem!
OdpowiedzUsuńPolecam. W naszym domu nie jada się kurczaków od czasu, kiedy się okazało, że jedno z dzieci jest uczulone na mięso kurze.
Usuńwspaniały wpis!
OdpowiedzUsuń