Wrzesień to okres, kiedy grzybobranie nabiera rozpędu. Smak i zapach grzybów kusi niejednego. Zupa z borowików, jajecznica z grzybami, marynowane maślaki czy smażone na maśle rydze stanowią nie lada przysmak. Wybierając się do lasu na grzyby należy posiąść wiedzę, by nie wrzucić do koszyka zabójczego egzemplarza. Niektóre grzyby trujące są bardzo podobne do siebie i łatwo się pomylić. Warto ze sobą zabierać atlas grzybów lub sięgać po niego w aplikacji mobilnej.
Źródło grafiki - tutaj
Oto porównanie grzybów jadalnych z trującymi/niejadalnymi. Zdjęcia z lewej strony prezentują grzyby jadalne, a z prawej trujące/niejadalne.
1.
Jadalny
– czubajka kania
Trujący/niejadalny – muchomor plamisty
2.
Jadalny
– pieprznik jadalny
Trujący/niejadalny – lisówka pomarańczowa
3.
Jadalny
– borowik szlachetny
Trujący/niejadalny – goryczak żółciowy
4.
Jadalny
– pieczarka polna, dwuzarodnikowa, zaroślowa
Trujący/niejadalny – pieczarka żółtawa
5.
Jadalny
– mleczaj rydz
Trujący/niejadalny – mleczaj
wełnianka
6.
Jadalny
– opieńka miodowa
Trujący/niejadalny –
maślanka wiązkowa
7.
Jadalny
– gąska zielonka
Trujący/niejadalny – gąska siarkowa
8.
Jadalny
– smardz jadalny (chroniony w stanie naturalnym)
Trujący/niejadalny – piestrzenica kasztanowata
9.
Jadalny
– czubajka kania
Trujący/niejadalny – czubajeczka ostrołuskowa
10.
Jadalny
– gołąbek zielonawy
Trujący/niejadalny –
muchomor sromotnikowy
Zbierając grzyby, należy
je ostrożnie wykręcać, a nie wyrywać, bo można zniszczyć grzybnię, z której
wyrosną nowe okazy. Powstały otwór trzeba ostrożnie przykryć ściółką, by
ochronić grzybnię przed wysychaniem. Nie wolno zbierać i niszczyć grzybów
trujących i uszkodzonych, gdyż są ozdobą lasu i stanowią pożywienie dla
zwierząt
Świetny wpis, bardzo przydatny dla kogoś, kto zaczyna przygodę z grzybobraniem.
OdpowiedzUsuńBardzo pomocny post. Nie miałam pojęcia, że jest tyle podobnych grzybów.
OdpowiedzUsuńUwielbiam zbierać grzyby, ale niektóre wciąż są dla mnie zagadką. Ciekawy post. :)
OdpowiedzUsuńWidać, że warto mieć porządny atlas albo aplikację, bo pomyłki mogą być groźne.
OdpowiedzUsuń