Warzyw w codziennej diecie nigdy za dużo. Są one źródłem witamin, makroskładników i innych cennych substancji. Warzywa jadamy na surowo lub poddane obróbce termicznej.
W moim codziennym menu warzywa stanowią około ½ kg. Są one sycące i nie ma już potrzeby uzupełniania diety w suplementy. Wchłanianie cennych składników odżywczych jest dużo lepsze z naturalnego pożywienia niż chemicznie wyprodukowanych zamienników.
Dziś proponuję przygotowanie smacznej i pożywnej zapiekanki z brokułu.
Źródło zdjęcia - tutaj |
⇒ 1 brokuł
⇒ 1 średniej wielkości cebula
⇒ 1 kulka mozzarelli
⇒ 4 jajka
⇒ sól i pieprz
⇒ 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób wykonania:
Z brokułu odkrawamy nóżkę. Rozdrabniamy z w thermomixie lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z drobno pokrojoną cebulą, rozdrobnioną mozzarellą i pozostałymi składnikami. Masę nakładamy na formę posmarowaną olejem rzepakowym. Pieczemy przez ok. 20 - 25 min. w temperaturze 200° C.
To danie nadaje się do spożycia na obiad lub kolację. Można je konsumować solo lub z dodatkiem ryżu zabarwionego kurkumą.
A nie z brokuła?
OdpowiedzUsuńSłownik języka polskiego podaje, że "brokuła" jest używane potocznie. Odsyłam do strony: https://polszczyzna.pl/brokulu-czy-brokula-ktora-forma-jest-poprawna/
UsuńAle pyszotka uwielbiam to warzywo, idealnie nadaje sie na zapiekankę. Chętnie wykorzystałabym ten przepis ale nie mam piekarnika
OdpowiedzUsuńsuper przepis, koniecznie muszę spróbować po świetach .... najwazniejsze , że wygląda na prosty i szybki, a na gotowanie nie znosze poświecać zbyt dużo czasu
OdpowiedzUsuńUwielbiam sięgać po różne dania z brokułem w roli głównej.
OdpowiedzUsuń