20 lip 2014

# przepisy

Lody waniliowe z poziomkami

   Lato dziś nas nie zawiodło. Słońce głaszcze swoimi promieniami, łagodnie muska ramiona, wprowadza w radosny nastrój. Tegoroczny lipiec, jak do tej pory, nie jest do końca taki typowo polski, deszczowy.   

   W ogrodzie coraz więcej owoców wiosennej pracy. Teraz korzystamy z darów natury. Dziś na podwieczorek lody waniliowe z poziomkami. Do tego listki mięty, też z własnego ogrodu, i deser gotowy.









Poziomki pospolite owocują głównie w czerwcu i lipcu. Oprócz dzikich gatunków, które rosną na słonecznych skrajach lasów i na polanach, wyróżniamy także poziomkę ogrodową. Należy jednak pamiętać, że owoce i liście poziomek z domowego ogródka mają słabsze właściwości lecznicze, niż te dziko rosnące.



Właściwości lecznicze owoców poziomki


  • - podnoszą odporność organizmu i pomagają walczyć z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi dzięki bardzo dużej ilość witaminy C (w 100 g poziomek znajduje się 60 mg witaminy C). W związku z tym już garść tych słodkich owoców pokrywa prawie 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę;

  • - usprawniają pracę układu krwionośnego dzięki dużej zawartości potasu. W związku z tym mogą być stosowane m.in. w nadciśnieniu tętniczym, anemii czy krwawieniach macicznych;

  • - blokują wchłanianie "złego" cholesterolu LDL, który może zatykać naczynia krwionośne, zwalczają wolne rodniki, które przyśpieszają proces starzenia, oraz hamują namnażanie się komórek nowotworowych. Wszystko dzięki karotenoidom - antyoksydantom, które nadają poziomkom czerwoną barwę;

  • - dzięki zawartości garbników (katechiny, ellagotaniny) mają właściwości ściągające, działają przeciwbiegunkowo, przeciwzapalnie i przeciwkrwotocznie. Garbniki, wiążąc się z białkami drobnoustrojów, działają odkażająco, strącają sole metali ciężkich i alkaloidy, w związku mogą być stosowane jako środki odtruwające. W medycynie naturalnej poleca stosowanie wyciągów z surowców garbnikowych w formie okładów w celu leczenia stanów zapalnych skóry, a także w postaci płukanki w przypadku infekcji jamy ustnej i gardła;

  • - pomagają w leczeniu chorób układu moczowego (m.in. zapaleniu pęcherza, kamicy nerkowej), ponieważ mają właściwości moczopędne;

  • - usuwają szkodliwe produkty przemiany materii dzięki aktywności pektyn;

  • - rozpuszczają kamień nazębny (dzięki kwasowi salicylowemu), a także przeciwdziałają chorobom dziąseł i przyzębia.
  • źródło: tu





Pozdrawiam słonecznie. 

Pa, pa...


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję. Deser nam smakował. Był nawet podwójny, bo za pierwszym razem nie włożyłam do aparatu fotograficznego karty pamięci :) A lody zniknęły z pucharków bardzo szybko :)

      Usuń
  2. Uwielbiam poziomki! Ale... nie jadam ich, bo po prostu nie wiem, skąd je wziąć... Gdy byłam mała i spędzałam lato u babci na wsi, to oczywiście jadłam poziomki do woli, bo rosły w ogródku. Teraz mieszkam w bloku, więc dostęp do poziomek mam mocno ograniczony. W ubiegłym roku posadziłam poziomki w doniczce na balkonie - nawet ładnie owocowały, ale to były jakieś 4-5 owoców dziennie, więc nawet dla dwójki dzieci za mało. Szkoda, że nie mam ogródka...
    Pozdrawiam,
    Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poziomki lubią chyba wszyscy. Posadź poziomki w jakimś większym pojemniku. To dobry pomysł, żeby uprawiać je na balkonie. Czasem poziomki można kupić na targu. Życzę dobrego tygodnia. Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)

      Usuń