Dom znów wypełnił się zapachem cynamonu. Przyszła pora na kolejny prosty deser, czyli jabłka
pieczone z tą fantastyczną korzenną przyprawą. Trochę inny, niż poprzednio, ale równie pyszny, bo owoce są słodkie i smakują chyba wszystkim. Takim deserem warto zajadać się jesienią i zimą. Będzie to z korzyścią dla naszego biednego żołądka atakowanego zewsząd różnymi specjałami, bo pieczone jabłka są bardzo delikatne dla naszego układu pokarmowego. Pisze o tym m.in Anna Ciesielska w "Filozofii zdrowia".
Jabłka kroimy w dużą kostkę, posypujemy cynamonem i wkładamy do piekarnika ustawionego na temperaturę 180 stopni C. Pieczemy tak długo (czyli dość krótko), aż jabłka zmiękną. Wykładamy do pucharków,polewamy sosem z jabłek (powstał podczas pieczenia), dekorujemy świeżą miętą (z parapetu :).
Deser polecam bardzo zapracowanym osobom. Będzie szybko, pysznie i zdrowo :)
Pozdrawiam, jak zawsze, cieplutko :)
Wygląda smakowicie i z pewnością jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do siebie www.skladrekodziela.blox.pl
Dziękuję. Już pędzę do Ciebie :)
UsuńOmnomnom... ale pyszności. Żebym to ja jeszcze miała serce do garów... ;)
OdpowiedzUsuńJa też nie przepadam za kuchnią, ale taki deser jestem w stanie "wydziergać" :)
Usuń...ale ja nie przepadam zarówno za samym cynamonem, jak i za oddzielnym smakiem pieczonych jabłek :c
OdpowiedzUsuńDobrze, że są też inne owoce :)
UsuńAkurat mi Ukochany przywiózł kilkanaście kilo jabłek, muszę spróbować! Piękna serwetka pod deserkiem ;)
OdpowiedzUsuńTo do dzieła. Życzę smacznego :)
UsuńWygląda ok, ale ja bym pewnie d tego dowaliła trochę śmietany albo lodów :D
OdpowiedzUsuńwiem, że już mniej zdrowo, ale jak deser to dla mnie musi być słodko bardzo ;)
Jabłka nie komponują mi się ze śmietaną. Lody mogą być. Pieczone jabłka są zaskakująco słodkie.
Usuńzazwyczaj proste dania są najsmaczniejsze! Tak i w tym przypadku <3
OdpowiedzUsuńZgadzam się. Siła tkwi w prostocie; nie tylko w kuchni.
Usuń