Codzienny trening został zaliczony. Przemierzyłam po pagórkach ok. 10 km rowerem, 40 minut fajnego ruchu. Przyjemny powiew powietrza, ładne widoki. Powrót ok. 19, czyli akurat pora kolacji. Błysk i pomysł na potrawę narodził się w sekundę.
Pomyślałam, że połączenie sera, makreli w pomidorach z cukinią może być ciekawym doznaniem dla kubków smakowych.
Źródło zdjęcia - tutaj |
Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Danie było gotowe w 4 minuty😉
Składniki:
⇒ serek wiejski lekki
⇒ puszka makreli w sosie pomidorowym
⇒ mała, młoda cukinia
Sposób wykonania:
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połączyć ją z serkiem wiejskim i makrelą. I... gotowe.
Nie potrzebne są już żadne przyprawy. Delikatny smak cukinii zostanie wzbogacony przez wyrazistość makreli w sosie pomidorowym. Cukinia powoduje, że danie jest soczyste, świeże i lekkie. Przygotowana porcja wystarczy na śniadanie lub kolację dla dwóch osób. Danie jest bardzo pożywne.
Potrawę można podać z razowym chlebem posmarowanym masłem.
Wcześniej proponowałam już dania z cukinią. Zapraszam do wypróbowania.
1. Placki z cukinii i ziemniaków
3. Naleśniki faszerowane warzywami
4. Pizza z mąką ciecierzycową, bakłażanem i cukinią
5. Frittata z cukinią
U mnie w domu cukinia często jest na obiad.
OdpowiedzUsuńCukinia daje wiele możliwości.
UsuńSzczerze mówiąc dla mnie to dość karkołomne połączenie ;) za to pasta z żółtego sera, startej marchewki, jogurtu z majonezem i sporej ilości czosnku jest pycha! A jak jeszcze na kanapkę położy się plaster pomidora to już w ogóle poezja :)
OdpowiedzUsuńTeż tak myślałam. Intuicja podpowiedziała mi żeby spróbować. Zostałam mile zaskoczona. Danie bardzo mi zasmakowało. Na pewno jeszcze je przyrządzę 🤗😘
Usuń4 minuty to naprawdę bardzo szybko. Jadłam ostatnio cukinię, ale w innej postaci.
OdpowiedzUsuńLubię takie dania, które można szybko przyrządzić. Lato temu sprzyja. Przesiadywanie w kuchni w czasie upałów nie jest moim ulubionym zajęciem :)
UsuńCukinię jem często. Zatem skorzystam z podpowiedzi na stworzenie nowego przysmaku. :)
OdpowiedzUsuńNietypowe połączenie smaków pozytywnie mnie zaskoczyło. Cukinia jest delikatnym warzywem i sprawdza się w wielu potrawach.
UsuńBardzo smaczna sałatka, zrobiłam ją jakiś czas temu. Polecam
UsuńUwielbiam cukinię w każdej postaci:D Najczęściej robię z niej placki, zapiekanki i dodaję do sosów warzywnych. Moja mama robi pyszny pasztet z cukinii.
OdpowiedzUsuńTak jak przedmówczyni lubię dania, które można szybko przyrządzić
OdpowiedzUsuńZ cukini bardzo lubię leczo. Wczoraj jadłam ją na pizzy, też jest pyszna.
OdpowiedzUsuńU nas też wczoraj była przejażdżka, ale około 30 km po ścieżkach Krakowa.
OdpowiedzUsuńCukinii w takiej wersji nie znam, być może spróbuję. Cukinię uwielbiam;) Ostatnio robiłam przepyszne placki:)
OdpowiedzUsuń