Dziś naszła mnie ochota na upieczenie chleba. Wyrobienie ciasta w termomixie to chwila moment. Szybciej więc upiekę pyszny chlebuś bez konserwantów i polepszaczy, niż pobiegnę do piekarni. Mąkę razową kupuję w pobliskim młynie, gdzie nie dodają konserwantów do mąki. Tak, tak. Konserwanty dodają nawet do mąki. Też byłam zdziwiona, gdy się o tym dowiedziałam. O zgrozo :(
Składniki:
* 400 g mąki pszennej z pełnego przemiału
* garść siemienia lnianego
* łyżka płatków owsianych
* 50 g drożdży
* 20 ml letniego mleka
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka soli
* 1 ugotowany ziemniak
Sposób wykonania:
Dokładnie wyrobić wszystkie składniki, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Wyłożyć do foremki posmarowanej olejem i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 100 stopni C. Po 15 minutach zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i piec ok. 40 minut.
Należy pamiętać, aby podczas wkładania poszczególnych produktów sól nie dotykała bezpośrednio drożdży, bo ciasto nie wyrośnie.
Chlebuś wyszedł pyszny, z chrupiącą skórką.
Wystarczy tylko posmarować masłem i gotowe :)
Zapach świeżego chleba to jeden z naszych ulubionych zapachów. Do dziś pamiętam zapach i smak tego pieczonego na wsi przez moją babcię w prawdziwym piecu chlebowym ogrzewanym węglem drzewnym :)
Smacznego :)
Pozdrawiam Was cieplutko, życząc przyjemnego wieczoru.
Pa, pa...
Nie możemy w domu piec chleba... raz to zrobiliśmy... i zjedliśmy dwie blaszki na gorąco, w pół godziny, z rozpływającym się masłem.... mamy zbyt słabą silną wolę :P
OdpowiedzUsuńTak, gorący chlebuś najlepiej smakuje. Moja silna wola jest poddawana wielkiej próbie. W tej sprawie też mam słabą silną wolę :)
UsuńPalce lizać jak się patrzy na Twoje zdjęcia :) Wypróbuję!
OdpowiedzUsuńAgata
Dziękuję. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku :)
UsuńByłoby zdrowiej na zakwasie bo maka z pełnego przemiału powinna byc zakaszona polecam ja kiedys piekłam na drozdzach,ale teraz piekę na zakwasie nie ma porownania
OdpowiedzUsuńDziękuję za radę, wypróbuję. Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńJa też piekę w domu - też korzystam z Thermomixu :) Rzeczywiście, praca z nim to sama przyjemność. Ja muszę piec dwa chleby - jeden dla domowników, drugi - dla siebie, alergika. Chleb dla mnie piekę z mąki kukurydzianej, gryczanej i ryżowej. Nie jest taki dobry, jak pszenny, ale cóz zrobić (mam silną alergię na pszenicę, od roku...)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko,
Asia
Oj, taki chleb z maki kukurydzianej też smakowałby mi :) Chyba spróbuję. Pozdrawiam cieplutko :)
Usuń