Ciepłe śniadanie. Czas na takie, bo energia na początek dnia jest nam bardzo potrzebna. Zwłaszcza jesienią i zimą. A jesień na dobre się rozgościła. Jeśli nie mamy czasu na takie w ciągu tygodnia pracy, to polecam na wolniejszy weekend. Frittata. Danie szybkie, smaczne i bardzo pożywne.
Jak ją zrobić?
To naprawdę prosta sprawa.
Składniki (na 2 porcje):
- 4 jajka
- 100 ml mleka
- 1 pomidor
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- listki świeżej bazylii
Sposób wykonania:
Roztrzepać jajka z mlekiem, dodać drobno pokrojoną cebulę i pomidory w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Masę jajeczną wlać do foremek. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i zapiekać ok. 15 - 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżą, pokrojoną bazylią lub położyć całe listki zioła.
Do masy jajecznej można włożyć różne dodatki. Mogą to być grzyby (np. przesmażone na maśle klarowanym kurki, pieczarki...), oscypek, ser żółty... Według inwencji i smaków.
W piekarniku frittata dość wysoko urośnie, po wyjęciu z piekarnika lekko opadnie.
Frittatę można jeść solo lub z dodatkiem pieczywa z masłem.
Pozdrawiam cieplutko.
Do zobaczenia :)
Pa, pa...
Wygląda pysznie, niestety rankiem mam tylko czas na wypicie kawy :(
OdpowiedzUsuńTak, pracując, ciężko zrobić taki ciepły posiłek. Dlatego proponuję weekendowe śniadanie. Chociaż ja nie wychodzę nigdy do pracy bez, choćby małej, kromeczki albo zupki mlecznej.
UsuńTo danie mojego Ślubnego, wrzuca do tak roztrzepanych jaj z pomidorami wszystko co mu wpadnie w ręce; ziemniaki, warzywa.
OdpowiedzUsuńŚwietne danie.
Basia
Z ziemniakami? To interesujące. Pozdrawiam cieplutko :)
Usuń